Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европейският съд за правата на човека: Евтаназията не нарушава правото на живот
Автор: Иван Христов 20:27 / 04.10.2022Коментари (0)489
©
Белгийската държава не е нарушила правата на човек, страдащ от депресия, когато е приела решението й да продължи с процедура за евтаназия, установи Европейският съд по правата на човека във вторник, пише европейската редакция на Politico. В обосновката на решението си, освен другото, съдиите пишат,  че "Евтаназията не нарушава правото на живот“

Съдиите се произнесоха в полза на Белгия по три от четири обвинения - само като намериха грешка в това как правителството е извършило преглед след извършването на евтаназията.

Случаят се отнася до Годелиева де Тройе, която е била на 64 години, когато е извършена процедурата през 2012 г. Тя е страдала от хронична депресия от около 40 години, когато се обръща към онколога Вим Дистелманс, за да го помоли да премине през евтаназия. Дистелманс е добре известен активист, който се бори за правото на човек да сложи край на живота си в Белгия.

"В края на интервюто лекарят заключи, че тя е силно травматизирана, че има сериозно разстройство на личността и настроението и че вече не вярва във възстановяване или лечение. Той се съгласи да стане неин лекар съгласно Закона за евтаназията“, гласи резюме на констатациите на Съда.

Жалбата беше отнесена до съда от сина на де Тройе, Том Мортие, който заяви, че не е бил надлежно информиран за решението за провеждане на процедурата. Съдът в Страсбург отбелязва, че Мортие е получил имейл от майка си, в който тя е заявила желанията си и на който той не е отговорил. Де Тройе обаче не искала да се обажда на децата си от страх да не забави процедурата. След това Мортие е информиран от болницата ден след извършването на евтаназията.

Съдът установи, че нито белгийската законодателна рамка за евтаназията, нито нейното прилагане в този конкретен случай е в нарушение на член 2 от Европейската конвенция за правата на човека, който гарантира правото на живот. Съдиите също установиха, че държавата е уважила правото на дьо Тройе на личен живот и семеен живот, което е защитено от член 8 от конвенцията. Лекарите са направили достатъчно усилия, за да гарантират, че тя децата ще бъдат информирани, като същевременно защитават правото й на личен живот.

Съдиите намериха грешка в държавата в един случай, като установиха, че белгийското правителство не е прегледало правилно случая нито в задължителния преглед, извършен от неговата комисия за евтаназия, нито в последвалото наказателно разследване.

ADF International, консервативната група, която представлява Мортие, приветства заключението на съда срещу белгийското правителство. "Жалко е, че Съдът отхвърли оспорването на белгийската правна рамка; но изводът е, че "предпазните мерки“, рекламирани като предлагащи защита на уязвими хора, трябва да предизвикат повече предпазливост към евтаназията в Европа и света“, заяви Робърт Кларк , заместник-директор на ADF International.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: