Евростат: Българите са най-недоволни от жилищните си условия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:42 / 24.11.2015
733
България е на последно място в скалата по "удовлетвореност от настаняването" в жилище, сочат резултатите от изследване на "Евростат" за жилищните условия в страните членки на ЕС през 2014 г.

По 10-степенната скала за удовлетвореност България е на последна позиция с 6 точки. По-удовлетворени от българите от жилищните условия са хората в Сърбия -6,2; Латвия и Гърция -по 6,6; Унгария - 6,8; Хърватия - 6,9.

По същия показател най-удовлетворени от жилищните си условия са гражданите на Финландия и Швейцария - по 8,4 от 10 възможни степени на удовлетвореност. Много доволни от жилището си са също хората в Австрия и Дания - по 8,3; Швеция - 8,2; Норвегия, Ирландия и Холандия - по 8.

Изследването на "Евростат" сочи, че около 56% от българите обитават къщи, а около 44% живеят в апартаменти.

При показателя "собственост на жилището" пък става ясно, че около 84% от жителите на България имат собствени жилища.

В България обаче около 43% от домакинствата живеят в условия на пренаселеност, отчита европейската статистика.

Според данните на изследването най-много собственици на жилища в Евросъюза са регистрирани в Румъния - около 96%, Словакия - 90%, Литва, Унгария и Хърватия - по 89%.

Най-малко собствени жилища са регистрирани сред домакинствата в Германия - едва 52,5%, Австрия - 57%, Дания - 63%, Великобритания и Франция - по около 65%.

Въпреки най-високия дял от собственици на жилища в Румъния е регистриран и най-висок дял от пренаселеност на домакинствата - 52% от населението там живее в подобни условия.

Този показател е най-нисък в Белгия и Кипър, където едва 2% от домакинствата живеят в условия на пренаселеност, следват Холандия - 3,5%, Малта - 4%, Испания - 5,3%, Германия и Люксембург по около 6,5%.

Според изследването на Евростат 7 от 10 лица от близо половин милиардното население на ЕС-28 живеят в собствени жилища, но близо 17% от европейците живеят в условия на пренаселени домакинства. Близо 60% от европейците също така живеят в къщи, а около 40% обитават апартаменти, отчита европейската статистика.

Източник: bTV


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Международен анализатор за смъртта на иранския президент: Можем д...
Проф. Владимир Чуков: Всякакви версии за инцидента с Раиси са на ...
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Френската полиция уби мъж, опитал се да подпали синагога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).