Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ген. Константин Попов: Тази война определя бъдещето на света
Автор: Екип Burgas24.bg 21:35 / 23.02.2023Коментари (0)669
©
Тази война определя бъдещето на света. Това каза в обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната, във връзка с отбелязването на годишнината от началото на войната в Украйна. 

"Този сблъсък има много голямо измерение. Тя поставя въпроса за това какво се случва на бойното поле, а в какъв свят ще искаме и ще можем да живеем в близките десетилетия, какво ще ни бъде отношението един към друг, ще има ли заплахи от ядрени оръжия, каква икономика ще има и какъв ще бъде нашият живот като отделни хора и личности", каза ген. Попов.

Според него светът вече ще бъде напълно променен. Предстои да разберем обаче как ще живеем оттук нататък, как ще се изменят разбиранията ни за случващото се около нас. 

"Светът ще бъде по-разделен. Ще бъдат поставени под въпрос ценностите, които изповядваме - демокрация, автокрация, по какъв начин ще управляваме живота си. Изходът от тази война, който вече трудно може да предскажем вече една година, ще даде отговор на тези въпроси, но определено няма да живеем в света, който познаваме", каза той.

Ген. Попов смята, че Русия е решителна в действията си. Тя ще се опитва да изтощи Украйна, за да откъсне, колкото се може повече територия  и няма да се откаже от първоначалния си план.

"Кремъл прави опити да продължи ескалацията, да вкара допълнително сили и средства на бойното поле за овладяване на допълнителни територии, за изтощение на Украйна и в човешки план, и като материална техника и ресурси, нанасяне на удари по линиите за комуникации, така че да се срине решимостта на Украйна за водене на бойни действия. Едновременно с това и по други начин - чрез информационни кампании да се срине решимостта на демократичните държави да оказват помощ. Дали това ще се случи, не знам, но винаги трябва да респектираш опонента, включително и към такава голяма, сериозна страна като Русия, която има огромни ресурси на своя страна. Смятам, че Кремъл прояви решимост да постигне целите си, така че изобщо няма да е лесно за съжаление на хората в Украйна", обясни генералът.

Бившият началник на отбраната изрази съмнения относно намеренията на Путин да използва ядрено оръжие за тактически цели във войната. Според него това само ще консолидира целия свят срещу Русия. 

"Надявам се да не преминат линията за употреба на тактическо ядрено оръжие. Този въпрос леко отшумя, но в изказването на Путин от преди няколко дни отново стана въпрос за ядрени оръжия, а това е нещо, което не трябва да се преминава. Предполагам, че тя няма да бъде премината, защото няма  никакво основание. Използването на тактическо ядрено оръжие може да реши някакъв тактически проблем, но какво от това като след това загубиш на стратегическо ниво битката и целият свят застане срещу теб. Не смятам, че ще стигне до там, но все пак човек трябва да си прави съответните изводи за тези, които вземат решенията в Кремъл", каза още той.

Относно уроците, които войната ни е научила, ген. Константин Попов подчерта, че държавните институции трябва да се готвят за военен конфликт. Готовността трябва да бъде повишена и съответно гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи. 

"Уроците от тази война следват един след друг. Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, семейството си, хората си и начина на живот. Това се възпитава, възпитава се и в училище, и в семейство, и на работа, и в усещането  за това, че ти живееш там, където искаш, и на мястото, което ти обичаш.

Второ, когато става въпрос за война, това не е работа единствено само на МО, включва всички институции, и всички институции в държавата и държавното управление трябва да имат нагласата, че такава опасност съществува и че трябва да се готвим. Ето, че трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, защото става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и много други неща.

И трето, трябва да имаш много добри и надеждни съюзници, които в нужда да имат доверие и да могат да ти оказват помощ. На тактическо ниво се доказа, че масовата война изобщо не е изключена. Такива специални операции могат да се провеждат, но виждаме, че войната може да има голяма разрушителна сила с включване на много хора, огромен човешки потенциал, който трябва да има съответната подготовка, че трябва да имаш ново въоръжение, нова техника и достатъчно ресурси за това. Войната в Украйна дава и много други отговори за ползване на високоточково оръжие, ролята на артилерията, на системите за ЗАЛП, но в чисто тактическо отношение някак си винаги забравяме информацията. Информацията, която се предоставя на командирите заедно със съответните решения", обясни ген. Попов.

Цоня Събчева



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: