Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Димов: Ердоган лансира идеята за предсрочни избори, за да може да се яви за трети път
Автор: Екип Burgas24.bg 21:28 / 15.03.2023Коментари (0)820
©
Ердоган лансира идеята за предсрочни избори, за да може да се яви за трети път. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

"Изборите трябваше по принцип да се проведат по Конституция веднъж на 5 години, общо президентски и парламентарни, и това става първата неделя преди да изтекат тези 5 години, в случая предните бяха на 24 юни, сега трябваше да бъдат на 18 юни. Така е записано в Конституцията. След това обаче в края на миналата година Ердоган започна да лансира тази дата, за да бъдат предсрочни. А защо да бъдат предсрочни? Понеже в Конституцията има член 101, който го имаше и в старата Конституция, има го и в новата, в която е записано, че всяко лице, независимо дали е Ердоган или някой друг, може да заема този пост последователно най-много два пъти, т.е. не може да има трети мандат", каза Димов.  

"Като ги изтегли предсрочно, там услужливо е включен в новата Конституция член 116, в който се казва, че ако обаче Меджлисът реши да поднови изборите, не се казва "предсрочни" и по време на втория мандат, то тогава действащият президент може да се яви трети път. Но това решение трябва да го вземе Меджлисът. А за да бъде взето това решение му е необходимо квалифицирано конституционно мнозинство то 3/5, което в момента той го няма задно с националистите. Те заедно Ердоган има 189, националистите 48, значи стават общо 337, а са необходими 360 от всичките 600 депутати", обясни той. 

Бившият консул каза още, че земетресението е променило "правилата на играта". Преди то да се случи плановете са били да се привлекат 23-ма депутати, които да подкрепят проекторешението за изтегляне на датата на изборите. 

"Този ребус щяха да бъдат правени опити да бъде решаван, обаче ако го нямаше земетресението. И там щеше да се приложи принципът на моркова и на тоягата. А между другото в Меджлиса има внесено предложение проектозакон, и то от националистите, естествено, за забрана на тази легалната кюрдската партия. Така, другото, което е, за светските партии, които бяха, се правят такива намеци, че евентуално може Турция да се върне към Конституцията още от 1921 година. Тя е една временна Конституция, в която в преамбюла липсват текстовете за задължителния светски характер на турската държава.  И щеше да се направи опит за пазарлък на тези 23 депутати. Само че земетресението провали тези планове", каза Димов.

"Ще бъде направено всичко, ще бъдат натиснати магистратите да си затворят, Висшата избирателна комисия и т.н. И третият вариант, само да кажа, имаше заиграване да се отложат изборите заради земетресението, което пък също противоречи на Конституцията – избори могат да се отлагат само при война, при военно положение. Така че това, което сега го имаме, то е решено, датата е оповестена – 14 май, изборният процес започва 18 март", допълни той. 

Цоня Събчева








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Лято 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: