Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заради лошите условия в затворите ни Германия не ни връща престъпниците
Автор: Екип Burgas24.bg 11:43 / 20.09.2019Коментари (0)1230
©
"Проблемът е много голям" - така високопоставен германски магистрат коментира трудностите, пред които е изправено германското правосъдие, когато трябва да връща престъпници и заподозрени в страни като България, Румъния или Унгария. Председателят на Наказателния съд в Бремен Клаус-Дитер Шромек казва, че решение на този проблем няма да се намери скоро, защото Германия все по-често отказва да връща такива хора - заради отчайващото положение с човешките права в затворите на трите държави-членки на ЕС.

Същото твърди и говорител на Министерството на правосъдието в Северен Рейн-Вестфалия. Той потвърждава, че проблемът е възникнал заради условията, в които са поставени задържаните в България, Румъния и Унгария. Става дума за хора, които трябва да бъдат връщани в своите държави по силата на Европейската заповед за арест от 2002 година, отнасяща се до заподозрени и до осъдени престъпници, посочва списание "Фокус".

През 2016 година Европейският съд обаче постанови, че такива хора могат да бъдат връщани в съответните страни-членки на ЕС само при наличието на информация, че в тези страни не съществува опасността от "нехуманно или унизително третиране", уточнява изданието. Повод за това съдебно решение бяха два случая на криминално проявени лица. Един унгарец, заподозрян в кражба с взлом в родината си, както и един румънец, осъден за шофиране без шофьорска книжка, се жалваха пред Европейския съд - те не искаха да бъдат върнати в родните си страни заради "непосилните условия" в затворите.

Според Германската журналистическа мрежа (RND), в Румъния има случай с десет затворника, натъпкани в килия от девет квадратни метра. Клаус-Дитер Шромек казва, че тъкмо поради това Германия вече не връща заподозрени и престъпници в Румъния. Същото било положението и с България и Унгария, добавя магистратът.

Когато германското правосъдие не е в състояние да потвърди, че в съответната държава от ЕС правата на затворниците и арестуваните не са надеждно гарантирани, започва проверка дали разследването срещу лицето може да се проведе и в Германия, респективно - дали изпълнението на наказанието може да бъде осъществено в Германия.

Клаус-Дитер Шромек смята, че Германия с пълно основание държи под око спазването на човешките права в други държави от ЕС. "Защото целта трябва да бъде следната: затворът не бива да уврежда здравето на осъдените. Хората не бива да излизат там като развалини", казва съдията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: