Германия отново отхвърли искането на Полша за репарации от ВСВ

Автор: Иван Христов
Коментари (1)
09:00 / 04.01.2023
417
Германия отхвърли искането на Варшава да започне преговори за обезщетение на Полша за щетите, причинени по време на Втората световна война, съобщи полското външно министерство, цитирано от Euronews. Според ведомството, Берлин смята въпроса за затворен.

В него се казва, че сега Полша ще се обърне към ООН, за да подкрепи опита си да получи обезщетение от 1,2 милиарда евро, понесени по време на окупацията на нацистка Германия през 1939-45 г.

Както стана ясно по-рано, сега Полша ще се обърне към ООН, за да подкрепи опита си да получи обезщетение от 1,2 трилиона евро, понесени по време на окупацията на Нацистка Германия през 1939-45 г.

"Според германското правителство случаят с репарациите и компенсациите за щети от войната остава приключен“, се казва в прессъобщение на министерството. "Германското правителство не възнамерява да започне преговори по този въпрос“.

Полша беше опустошена от Втората световна война, като 220 от всеки 1000 жители бяха убити в насилието.

40% от културните ценности на Полша са унищожени и близо 50% от нейната територия е предадена на Съветския съюз след края на войната.

Германия твърди, че е била изплатена компенсация на нациите от Източния блок в годините след войната, докато териториите, които Полша е загубила на изток като граници, са били компенсирани с някои от предвоенните земи на Германия.

Полша изпрати официално искане до Германия миналия октомври.

Берлин настоя, че въпросът е приключен поради решение от 1953 година, взето по времето на комунизма, с което Варшава се отказва от искането си за репарации.

Полша твърди, че е спряла да търси компенсации по това време поради натиск от Москва.

Полски дипломати отнесоха случая до ООН във вторник, като поискаха от организацията нейното "съдействие и подкрепа, за да може Полша да получи компенсация за щетите, причинени от агресията и окупацията от страна на Германия“.

Берлин повдигна същите аргументи срещу искове за репарации, повдигнати в миналото от Гърция и Италия.

По време на посещението си във Варшава през октомври германският външен министър Аналена Бербок каза, че "от гледна точка на федералното правителство въпросът за репарациите е приключен".

Тя каза, че страната й е поела "историческата си отговорност".

Откакто дойде на власт в Полша през 2015 г., управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) често повдига въпроса за военните репарации, настоявайки, че Германия има "морален дълг" по въпроса.

Виж коментарите (1)

Още по темата (3):
10.01.2023 Полша се обърна към Конгреса на САЩ за помощ с репарациите от Германия
14.09.2022 Полският Сейм прие резолюция за репарациите от Германия за ВСВ
14.09.2022 Полша иска репарации за ВСВ и от Русия
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).