Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Германски журналист шокира: Ружа Игнатова е мъртва!
Автор: Екип Burgas24.bg 10:46 / 26.10.2022Коментари (0)862
© Instagram
"Преди да избяга от България, Ружа е била предупредена": точно преди 5 години българката Ружа Игнатова изчезва безследно. Междувременно тя е сред най-издирваните лица в света. Къде е Игнатова и кой ѝ помогна да се укрие?

На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е българката Ружа Игнатова, която според "Таймс" е в основата на "една от най-големите измами в историята".

Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава неизвестно. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, според друга живее в Дубай. Германският журналист и документалист Йохан фон Мирбах се отправи по следите на "криптокралицата".

Премиерата на неговия филм "Cryptoqueen - The OneCoin Scam" беше тази събота в Кьолн, уточнява "Дойче Веле".

"Имаме екслузивни записи на разговори с нейния любовник", казва Мирбах. "Говорих с нейната най-добра приятелка - Асдис Ран. Говорихме с Дънкин Артър, който работи за нея в Лондон, както и с Франк Шнайдер, бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, който я е снабдявал с информация", допълва той.

"Винаги е искала да бъде различна"

"И аз идвам от Шварцвалд. Израснал съм на 10 километра от нея", отговаря Мирбах на въпроса какво е привлякло вниманието му към Игнатова. В началото на 1990-те нейното семейство се премества от България в германския град Шрамберг. "През 1990-те беше времето на грънджа", казва Мирбах. Но Ружа не обича скъсаните дънки и рошавите коси. Вместо това ходи на училище с рокли и с червило.

"Винаги се е държала различно и е искала да бъде различна. Тя е много интелигентна. Пристигнала е в Германия на 10-годишна възраст, научила е езика, издържала е матурата с отлични оценки и е продължила успешно образованието си", разказва журналистът.

Игнатова следва в Германия и Великобритания, завършва право, а впоследствие работи и в консултантската фирма McKinsey & Company. Нейната личност и биографията ѝ са една от причините за бързия успех на OneCoin, смята Мирбах. 

Връзките на Игнатова в България

Ружа Игнатова поддържа добри контакти и в България, където е централата на OneCoin. "Те имат офис в София. Но не рекламират OneCoin в България. Българите, които са жертви, са много малко - основно хора, които са инвестирали в чужбина. Никой не се е оплакал, съответно не е предизвиквало и медиен интерес", обяснява Мирбах.

"Игнатова е била предупредена"

Контактите на Игнатова в България вероятно са в основата и на успешното ѝ бягство от страната през 2017 година. "Преди да избяга от България, Ружа е била предупредена", убеден е Мирбах. Преди дни БиБиСи потвърди, че разполага с данни от Европол, които свидетелстват, че Игнатова е била информирана, че ще бъде арестувана.

Франк Шнайдер, бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, е работил навремето с Игнатова. Пред британската медия той казва: "Когато българите участваха в определени срещи на Европол, тя се нуждаеше само от часове, за да получи пълната информация и протоколите за това, което е било казано на тези срещи (…) Мога само да заключа, че това идваше от кръговете, в които тя беше - и от връзките, които имаше чрез различни влиятелни личности".

Къде е Ружа Игнатова сега?

Пет години по-късно редица институции и журналисти продължават да се опитват да намерят Ружа Игнатова. Къде е тя? "Ако знаех, щях да спечеля Пулицър", казва през смях Йохан фон Мирбах. Но според него две от версиите звучат най-достоверно.

"Мнозина смятат, че е мъртва. Защото някои хора се опасяват, че тя знае твърде много. Ружа има толкова контакти в България, че ако бъде разпитана от ФБР, може да каже много", казва Мирбах. Пак пред БиБиСи Франк Шнайдер, бившият ръководител на люксембургските служби, който е съветвал Ружа Игнатова, разказва за последната комуникация помежду им. Според Шнайдер Игнатова му се е обадила от Атина и му е казала, че ще лети за Солун, а оттам ще се върне обратно в България. Краят на комуникацията между двамата, твърди той, е съобщение от Ружа Игнатова, че се е прибрала и че всичко е наред. Съобщението е на английски, въпреки че Шнайдер и Игнатова винаги са си говорили на немски.

Тази хипотеза (че Ружа Игнатова е мъртва - б.а.) се разглежда много сериозно, но фактът, че през лятото на 2022 година ФБР я добави в списъка с най-издирваните лица, означава, че според американските служби тя е жива.

"Някои хора казват, че от Атина се е върнала обратно в България, откъдето пък е заминала за Дубай", обяснява Мирбах. "Няма доказателства, само отделни улики." През годините Игнатова е инвестирала милиони в недвижимо имущество в Обединените арабски емирства. 

Схемата работи и днес

И макар да не е ясно къде е "криптокралицата" и дали изобщо е жива, създадената от нея схема продължава да функционира. 

"Най-стряскащото е, че тази измама продължава толкова дълго", казва Йохан фон Мирбах. "Включително и днес, макар и в по-малки мащаби. Съвсем наскоро те имаха голяма конференция в Кито."

И докато мнозина, включително братът на Ружа - Константин, междувременно бяха изправени пред съда, голяма част от участниците в измамата все още са на свобода. "Толкова трудно е за властите да разследват и осъдят хората, свързани с OneCoin. Особено продавачите, тъй като трябва да се докаже, че са знаели, че това е измама", обяснява Мирбах и допълни: "Това са мултимилионери, които всяка вечер продължават да плащат десетки хиляди за шампанско с парите на жертвите."

Накратко: използвайки ентусиазма около Bitcoin, образованието и интелекта си, своите контакти Ружа Игнатова успява да открадне милиарди и да изплете една схема, която ще остане в историята. Но как? Йохан фон Мирбах го обобщава така: "Хората предпочитат да повярват на една красива лъжа, отколкото на грозната истина".

Дали за тази лъжа "криптокралицата" е заплатила с живота си - може и никога да не го узнаем.



Още по темата: общо новини по темата: 38
17.03.2024 »
08.03.2024 »
16.01.2024 »
01.10.2023 »
24.09.2023 »
26.07.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: