Германските власти се скараха на политика, обвинил българите за коронавируса

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:56 / 19.06.2020
1479
Германският външен министър Хайко Маас разкритикува премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заради изказването му за източноевропейските работници. Това пише германското списание "Шпигел“, проследявайки дискусията, предизвикана от думите на регионалния премиер, че огнището на зараза с коронавирус в кланица в провинцията било предизвикано от източноевропейски работници и по-специално българи и румънци.

Списанието пише, че изказването на Лашет е породило критики сред германската общественост, а донякъде и възмущение. Дори от страна на германския външен министър Хайко Маас (който е социалдемократ), отбелязва изданието и припомня, че по време на посещението си в четвъртък в София той е призовал премиера на Северен Рейн-Вестфалия да се извини.

Към критиките срещу Лашет се присъединиха и други видни фигури от Германската социалдемократическа партия като генералния й секретар Ларс Клингбайл и председателя на групата на ГСДП в областния парламент на Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати, отбелязва "Шпигел“. Критично се изказа и вицепрезидентката на Съвета на Евангелската църква Анете Куршус, която се обяви срещу "прибързаните предположения“ на отговорни политици, без обаче да споменава Лашет.

Самият той впоследствие се дистанцира от думите си, отбелязват германски издания.

"Забранено е да се обвинява когото и да било за вируса, без значение от коя страна идва. Искам ясно да се разбере, че за мен и за цялото регионално правителство това се разбира от само себе си ", каза Лашет. Същевременно той възложи отговорността за случващото се на предприятията от месопреработвателния сектор и обяви, че ще има значителни подобрения в условията на труд, особено за работниците от България и Румъния. .

"Шпигел“ отбелязва, че Лашет е кандидат да наследи като председател на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел сегашния му лидер – Анегрет Крамп-Каренбауер. Освен него за поста се съревновават също бившият председател на групата на ХДС в Бундестага Фридрих Мерц и председателят на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген. Християндемократите ще избират новия си председател на конгрес в края на годината.

Друго германско издание – "Велт“, пише, че думите на Лашет са предизвикали доста критики и допълва, че напоследък той често прави гафове.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).