Глас от съседите: Магистралите в Румъния - три пъти по-скъпи, отколкото в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (21)
12:29 / 20.01.2017
2625
Магистралите, построени в Румъния в равнинните райони, са три пъти по-скъпи, отколкото в България, информацията е според неотдавнашен преглед на Съвета по конкуренция, съобщава romania-insider.com. 

Разликата между минималните и максималните разходи за магистрали, построени в равнинните райони, е по-висока в Румъния, отколкото в Полша и България, според органа, който съветва властите да се избегне допълнения към договорите за магистралите. Тези допълнения към договора позволяват на победителя на офертата, която предложи най-ниската цена, действително да предоговори нова стойност на договора, който може да бъде дори по-висок от това, което конкурентите на победителя е представил в офертата. 

За 96-те договора, подписани в периода юни 2010- юни 2011 г., властите подписали 203 допълнения, като на 23 договора първоначалната им стойност се променя. Това не се е случило само в Румъния, а също в Германия, Гърция, Полша и Испания между 2000 г. и 2013 г., когато цената на около половината от одитираните проекти се е увеличил с повече от 20 на сто по време на изпълнение, според Съвета.

Цената на километър от магистрала варира в равнинната зона между 2,68 милиона евро за Фетещ - Черна вода, и 11,6 милиона евро за байпаса Питещ. В България, цената варира между 2 милиона евро и 2,8 милиона евро на километър на магистрала, докато в Полша, между 4,6 милиона и 12,4 милиона евро.

Според доклада, промяната на цените в Румъния са с 45,8% по-високи, отколкото в Полша - 36.4%, и в България, 14.2%.

Като цяло, цената на изграждането на един километър от магистрала в равнинната зона е 23,3 милиона евро, докато магистрала в хълмиста местност е построена за около 20,8 милиона евро на километър. И двете цени са над стандартните разходи, според Съвета, който анализира данните, предоставени от румънската Магистрална компания (CNADNR).


Виж коментарите (21)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).