Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гневното писмо на един лекар към негов пациент, починал заради COVID-19
Автор: Екип Burgas24.bg 12:22 / 08.12.2021Коментари (4)1135
© Associated Press
"Разгневих Ви се, господин М." - под това заглавие германският седмичник "Die Zeit" публикува дълго и емоционално писмо на лекар от интензивно отделение на една университетска клиника в Германия до свой пациент. "Единият се разболява от Ковид-19 без да е бил ваксиниран, другият се бори за живота му", посочва в анонса си "Die Zeit", цитиранит от "Deutsche Welle".

"Помня много ясно деня, в който постъпихте с тежка форма на Ковид-19 в нашето отделение - с нарастващ задух", пише в първите редове медикът. От своите колеги той научил, че новият пациент не е ваксиниран. "В този момент през главата ми минаха мисли за ужасяващия ръст на инфекциите, за прекалено високата заболеваемост, заради която адекватният мениджмънт на пандемичната криза става невъзможен и заради която след броени седмици щеше да се препълни и нашето интензивно отделение."

"Актуалната смъртност можеше да бъде предотвратена"

"Като лекар, който вече от 20 години работи в интензивно отделение, съм свикнал да се сблъсквам със смъртта и със страданията. Смятам себе си за устойчив човек. Но това, което ми се налага да преживявам в момента, ме прави свръхчувствителен. Тази свръхчувствителност се дължи и на убеждението ми, че актуалната смъртност при пациентите с Ковид-19 можеше да се предотврати, че тя е съвършено излишна", пише по-нататък лекарят до своя пациент.

"И тогава дойдохте Вие, господин М. - неваксиниран, и то неваксиниран по убеждение." Медикът се опитвал да запази спокойствие, но всъщност бил гневен и добре разбирал, че ще се стигне до разговор помежду им. В същото време си задавал въпроса дали все пак не е по-добре лекуващият лекар целенасочено да си спестява информацията за това дали пациентът е ваксиниран или не.

"Ние, лекарите, не сме просто лекуващи - ние винаги изграждаме лична връзка с пациента. Независимо от желанието ни да бъдем абсолютно обективни, ние си оставаме хора, които хем се опитват да третират с уважение страдащите пациенти, хем могат да им разяснят някои противоречия и да заемат позиция относно решенията и поведението им."

Вместо да се борим заедно срещу пандемията...

Тъкмо това направил лекарят: влязъл в открит диалог с пациента и му изложил най-важните си мисли по въпроса. "Може би Вие, господин М., си спомняте разговора ни. Не знам как сте се чувствали Вие, но за мен някои точки бяха изключително важни. Вероятно ще отречете първата, но аз съм убеден, че Вие сте получили лъжливи съвети докато сте взимали решение за това дали да се ваксинирате, или не. И поради това сте си направили и грешни заключения. Второ - вероятно сте се чувствали изоставен от политиката и обществото", пише още лекарят и стига до един важен извод: "Изчезнал е здравият разум на нашето общество по отношение на пандемията и мерките срещу нея. Вместо заедно да се борим срещу Ковид, ние използваме Ковид, за да се борим едни срещу други."

Лекарят е убеден, че в един момент обществото просто е кривнало от пътя. И самокритично признава, че е част от тази грешка, защото не е влизал достатъчно активно в диалог с хората от другата страна. "Дали и аз не правих прекалено много умни изказвания? Дали и аз не задавах твърде много въпроси за подхода към тази пандемия, въпреки че нямам повече познания и отговори от много други? И дали в този момент не соча с пръст към хора, които всъщност правят същото като мен? Всички ние взаимно се обвинявахме, вместо да учим един от друг, да се опитаме заедно да разберем къде сбъркахме по пътя."

"И тогава очите Ви издадоха, че сте осъзнали"

В писмото си до пациента М. лекарят размишлява и за отговорността на смъртно болния човек към онези, които остават след него. Дали е морално просто да заявиш, че твоята евентуална смърт е твой личен проблем, пита медикът. "Аз Ви попитах как ще се чувствате, ако се окаже, че ще умрете от Ковид-19. А Вие сравнително бързо ми отговорихте: "Ами ще умра и толкова". Нямах чувството, че не осъзнавате какво ми отговаряте. Всичко Ви беше напълно ясно." В писмото си лекарят подчертава, че всеки умиращ човек е тежка загуба за близките си и предизвиква огромна тъга - така че не можем просто да кажем "Ами ще умра и толкова", особено когато става дума за една напълно ненужна смърт.  "Тогава Ви казах: представете си, че Вие сте седнали на болничното леглото, а в него лежи Вашият син, който е взел същото решение като Вас сега - неваксиниран на крачка от смъртта. Помните ли? (...) Тогава очите Ви издадоха как точно в този момент осъзнахте, че човек носи отговорност спрямо близките си, отговорност, която тръгва от страха и притесненията да не загубим близък и обичан човек. Не е ли това съществено за семействата, за приятелствата?"

"Чувствам се безпомощен. За лекар това е мъчително."

По-нататък лекарят пише: "Исках да споделя с Вас тези свои размишления, още докато бяхте в болничното легло. Искаше ми се да разбера дали се намирам на прав път или пък съм просто лош медик в одеждите на още по-лош философ. Лош, защото Вие дишахте все по-трудно и отново се наложи да Ви вкараме в интензивното. А там в крайна сметка издъхнахте много бързо, въпреки усилията на лекарите. Чувствам се безпомощен, а за един лекар това е много мъчително. Не разбирам Вашето решение да не се ваксинирате, макар че това с голяма сигурност щеше да предотврати ненужната Ви смърт."

"Днес, броени дни след смъртта Ви, вече знам: Аз отново бих търсил диалог с Вас. И ми се ще ние като хора и лекари и занапред да установяваме връзка с онези, които за себе си не откриват друг изход от тази ужасяваща пандемия, освен да поемат и да приемат риска от една ненужна и преждевременна смърт" - така завършва писмото на лекаря, публикувано в седмичника "Ди Цайт".



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И БОЛНИЦА В ТЕЛ АВИВ ДА КРЪСТИТЕ НА НЕГО! НЕщАСТНИЦИ!
-1
 
 
Може да звуча жестоко и антихуманно,но когато някой не вярва и не желае да бъде ваксиниран(негово право е) ,а в същото време стигне до болница и причината е този вирус...просто трябва да го оставят без медицински грижи. Щом се е оставил на съдбата да се разболее и тя е отсъдила да се случи,то е редно да не и се бъркаме. Ако е отсъдила да се пребори...ще живее. Ако ли не...да мре! Излишен ресурс и за обществото и за лекарите е да помагат на индивиди ,които не са си помогнали.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: