Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Google го отнася за милиарди заради кражба на лични данни
Автор: Екип Burgas24.bg 09:51 / 30.11.2017Коментари (0)1542
©
Технологичният гигант Google може да бъде принуден да плати 2.7 млрд. паунда (3.63 млрд. долара) обезщетение на 5.4 млн. потребители във Великобритания, тъй като е обвинен в злоупотреба с данните им.

Компанията е изправена пред съда от потребителска кампания наречена "Google задължена си ни" заради незаконно събиране на историята на сърфиране на потребителите на iPhone и продажбата на данните без тяхното знание и съгласие.

Ако спечелят делото, засегнатите могат да получат по няколко стотин паунда обезщетение, заяви Ричард Лойд, бивш ръководител на потребителската група Which?, който е един от главните инициатори на съдебния иск.

Точният размер на иска все още е ясен, но се говори за сума между 200 и 500 паунда за всеки засегнат потребител. При цифра от 200 паунда, общата санкция за Google ще е 1.08 млрд. паунда (1.45 млрд. долара), а при 500 паунда - 2.7 млрд. лири (3.63 млрд. долара).

И в двата случая това ще бъде най-голямата компенсация, която някога е плащана на британските потребители поради злоупотреба с лични данни.

Google е обвинена, че между юни 2011 г. и февруари 2012 г. незаконно е събрала личната информация на милиони хора във Великобритания, заобикаляйки фабричните настройки за поверителност на iPhone. Алгоритмите на Google са измамили смартфоните на хората, така че да изпускат лични данни от браузъра Safari. Случаят стана известен като "Заобикалянето на Safari".

Юристите от групата твъдят, че действията на технологичния гигант нарушават британския закон за личните данни, според който частните лица могат да искат обезщетение в случай на подобна злоупотреба.

"През всичките ми години, говорейки за потребителите, рядко съм виждал толкова масивна злоупотреба с доверие, когато толкова много хора нямат възможност да търсят компенсации сами", отчете Лойд.

Адвокатите, завели иска, са предоставили на Google съответните документи, а делото вероятно ще се гледа във Върховния съд догодина. Ако искът е успешен, потребителите ще могат да се регистрират, за да заявят фиксирана сума за компенсация чрез онлайн формуляр.

"Чрез това действие ще изпратим силно послание до Google и други технологични гиганти в Силициевата долина, че не се страхуваме да се борим", заяви бившият шеф на британската потребителска група.

"Смятам, че това, което Google направи, просто е незаконно. Действията им са засегнали милиони хора, а ние ще поискаме от съдилищата да отстранят това голямо нарушение на доверието", каза той.

Когато разбрали са подготвяния иск, от компанията са му казали, че трябва да "дойде в Калифорния", ако иска да предприеме съдебни действия срещу нея. Лойд е разочарован, че Google се крие зад неща, свързани с процедурите и юрисдикцията, "вместо да бъде задължена да отчита действията си".

Източник: money.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: