Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хиляди деца попадат в болница заради този малък предмет
Автор: Екип Burgas24.bg 10:49 / 26.11.2022Коментари (0)457
© iStock
Хиляди деца се лекуват в спешни отделения всяка година, след като са погълнали или батерии тип бутон, или батерии с литиеви монети. И двата вида батерии са малки, лъскави и привлекателни за децата. И двете могат да причинят големи наранявания, ако се забият в носа или ухото на дете, и вероятно дори смърт, ако бъдат погълнати, сигнализират от Активни потребители.

Какво представляват бутонните и литиево-монетните батерии?

Бутонните батерии и литиево-монетните батерии не са напълно еднакви, но и двете са малки кръгли батерии, които захранват много електронни устройства. Те се намират навсякъде около нас: в дистанционни, термометри, игри и играчки, слухови апарати, калкулатори, везни за баня, ключодържатели, часовници и електронни бижута, мигащи обувки и дрехи, фотоапарати, празнични украси, безпламъчни свещи, музикални поздравителни картички.  

Продуктите, предназначени за деца, може също да съдържат батерии тип бутони или литиеви монетни батерии, като например някои игри и играчки и мигащи обувки, дрехи и бижута. Как тези батерии могат да наранят деца? Когато влезе в контакт с телесни течности, батерията генерира ток. Той произвежда малки количества натриев хидроксид, силно разяждащо вещество, подобно на луга. Ако батерията заседне някъде в тялото, лугата прогаря дупка на това място. Обикновено следва инфекция. Резултатът може да бъде сериозно нараняване и заболяване, дългосрочно увреждане или дори смърт.

Какво трябва да направят родителите? 

Родителите и лицата, които се грижат за тях, не трябва да приемат, че всеки захранван с батерии продукт, който влезе в дома им, е безопасен за употреба от деца. В много продукти, например, батерията е лесно достъпна или може да изпадне, когато продуктът бъде изпуснат. Уверете се, че отделенията за батерии на всички електронни елементи са добре закрепени и залепени. Когато сменяте батерия тип бутон или литиева монета, имайте предвид, че тя спира да захранва устройството много преди да се изтощи. И така, това, което смятаме за "мъртва" батерия, все още има заряда, за да навреди на детето, ако попадне в ухото, носа и гърлото му или в канала за преглъщане. Колкото по-високо е напрежението на батерията (3V или 1,5V), толкова по-бързо е нараняването. За да изхвърлите безопасно тези батерии, увийте ги в лента и незабавно ги рециклирайте или ги поставете във външна кофа за боклук.

Симптоми

 Когато дете погълне такава батерия, симптомите може практически да липсват или да са подобни на тези при обикновена инфекция. Това може да бъде предизвикателство за здравните специалисти, които оценяват детето. Когато батерия тип бутон или литиева батерия тип монета се постави в носа или ухото, може да има забележим дренаж или болка. Тъй като тези симптоми не са уникални за нараняванията на батериите с копчета и хората, които се грижат за тях, може да не видят как детето се хваща за батерията, може да има забавено диагностициране и дори по-големи наранявания.

Батериите, поставени в носа или ухото, могат да причинят големи щети на структури като тъпанчето и носната преграда. Изгарянията с луга могат да доведат до инфекции и в някои случаи до трайно увреждане на дишането, обонянието и слуха. Когато попадне в хранопровода, лугата, произведена от електрическия ток, бързо предизвиква изгаряния на това място. Хранопроводът и близките структури в гръдния кош могат да бъдат увредени, включително трахеята, белите дробове и големите кръвоносни съдове.

Обикновено последват сериозни инфекции и кървенето, причинено от увреждане на кръвоносните съдове, може да създаде незабавна, животозастрашаваща спешност. Оцелелите могат да имат увреждане за цял живот. Ако подозирате, че детето ви е погълнало батерия тип бутон или литиева батерия, дайте му 2 супени лъжици мед, стига да е на възраст над 12 месеца и може да поглъща течности.

Можете да дадете до 6 дози мед с интервал от около 10 минути. НЕ давайте на детето си нищо друго за ядене или пиене. Ако детето ви повърне, НЕ предлагайте друга доза. НЕ отлагайте транспортирането до болницата за получаване на мед. Веднага заведете детето си в спешно отделение!

Как да предпазим децата?

Пълзящите бебета и малки деца често слагат предмети в устата си. Поради това има няколко неща, които можете да направите, за да намалите риска от инциденти. Потърсете батерии в защитена от деца опаковка. Има и един вид литиева монетна батерия с горчиво покритие, което възпира преглъщането. Уверете се, че отделенията за батерии са защитени, особено за често използвани елементи като дистанционни управления и ключодържатели.

Помислете дали да не ги залепите с тиксо за допълнителен слой сигурност. Знайте какви артикули във вашия дом съдържат батерии тип бутон и литиеви батерии тип монета, включително играчки, калкулатори и игри на по-големи братя и сестри. Съхранявайте предмети, които използват тези батерии, далеч от обсега и, ако е възможно, извън полезрението.

Например, дръжте термометри или дистанционни устройства в сигурно чекмедже или шкаф, когато не се използват. Закачете ключовете високо на куките. Ако някой получи музикална картичка, извадете батерията преди да позволите на децата да я държат в стаята си. Напомнете на по-големите братя и сестри да държат нещата си далеч от пода. Уверете се, че доставчиците на грижи за деца и членовете на семейството са запознати с опасенията за безопасност. Запишете си телефонния номер за спешни случаи. Изхвърлете или рециклирайте старите батерии веднага.

Дори батериите, които са "мъртви“, могат да бъдат опасни. За да изхвърлите безопасно бутонните и литиево-монетните батерии, увийте ги в тиксо и ги поставете във външна кофа за боклук. Говорете с децата си за безопасността. Ние учим децата да се държат за ръце и да гледат в двете посоки, когато пресичат улица и че печката е гореща.

По същия начин можем да ги научим, че боравенето с батериите е за възрастни. Говорете и с по-големите деца, за да се уверите, че следят предметите отговорно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: