Хуманоидни роботи ще произвеждат BMW

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:08 / 07.02.2024
404
BMW ще се произвежда от хуманоидни роботи на Figure. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Към момента в света има около 40 милиона индустриални робота, внедрени в различни поточни линии. "Смяташе се, че те ще бъдат приложени първо в автомобилостроенето и подобни производства. Концепцията "хуманоиден", а не "индустриален" робот да се ангажира в производството е сравнително нова и BMW искат да я внедрят първи. Идеята е роботът не просто да извършва едно и също нещо, а да се усъвършенства във времето и да съвместява няколко задачи, подобно на истински човек. Т.е. тук той не просто иззема тежкия или монотонен труд, а директно заменя човека, защото в бъдеще ще се научи да съвместява много и различни задачи", обясни доц. Тодорова.

BMW ще въведе новата технология първо в завода си в град Спартънбърг в Южна Каролина. Първоначално ще се правят отделни компоненти - седалки, части от шасито, а на по-късен етап тази дейност ще бъде разширена.

"Много често стратегиите на големите компании не са просто самосбъдващи се пророчества, те умишлено стартират тези трендове. Amazon има свой робот – Digit, а знаем, че Amazon, освен с доставки, е ангажиранмного и със складова дейност, защото цялата логистика по придвижването на тези стоки по цял свят изискват и това. Така че, те планират да ползват роботи и в доставките, и в подреждането на артикулите в складовете", даде пример доц. Тодорова.

Според нея с роботизацията, автоматизацията и навлизането на изкуствения интелект социалният и икономически обществен договор ще бъде взривен. "Всички тези роботи могат да са налични 24 часа, 7 дни в седмицата. Изисква се само първоначална инвестиция в тях, не се плащат заплати, не се плащат социални и здравни осигуровки. Това ни поставя пред нуждата от нов обществен договор", коментира още футурологът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Наводненията в Германия взеха първата си жертва
Срути се жилищна сграда в Истанбул, има затрупани хора
Въведоха нова атракция по река Марица в любим на много българи гр...
Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с външните министр...
Нетаняху "упълномощи преговорен екип", който да работи по плана з...
Признаха Доналд Тръмп за виновен по дело за финансови машинации, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).