И "Левица" обяви референдум - няма да атакува договора с България, а само заключенията на парламента

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:51 / 23.09.2022
493
Опозиционната партия "Левица“ ще внесе инициатива за провеждане на референдум в Северна Македония, в който Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество с България няма да бъде "атакуван“ директно, а само заключенията на парламента за преговорната рамка, предава скопската медия MakPress.

В интервю за "Канал 5“, цитирано от средствата за масова информация в съседната ни страна, председателят на партията Димитър Апасиев разкри как ще бъде формулиран въпросът за референдума: "Подкрепяте ли продължаването на преговорите с Европейския съюз с приемане на заключенията на парламента?“. Очакванията на Апасиев са гражданите да гласуват "против“ като продължение "на духа на антиправителствените протести срещу българизацията“.  

"Ще действаме по чл. 24 от Закона за референдумите, според който на държавно ниво референдум може да се свика за решения, взети от парламента, или за изказвания на граждани по други въпроси, решени от законодателния орган. Именно такива "други въпроси, решени от парламента“ са тези заключения, които поставяме на референдум“, уточни Апасиев.

От "Левица“ са убедени, че с така зададен въпрос е невъзможно формално и юридически да инициативата да бъде отхвърлена.

По думите на Апасиев по този начин ще бъде "практически невъзможно формално и юридически инициативата да бъде отхвърлена. Няма да бъде дадена възможност на (председателя на парламента в Скопие) Талат Джафери да се прави на конституционен съдия и да тълкува конституцията“.   

По-рано инициативата за референдум на ВМРО-ДПМНЕ бе отхвърлена от Джафери с мотива, че не е в съответствие с Конституцията, в която се установява, че ратифицираните международни споразумения са част от вътрешния правен ред и не може да бъдат променяни със закон.

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
06.02.2024 Предлагат Желязко Радуков за посланик на България в РСМ
25.01.2024 Димитър Ковачевски подава оставка: ВМРО-ДПМНЕ предложи кандидат за техническо правителство
09.01.2024 Пендиков сравнява ситуацията в РСМ с лагерите на смъртта на Югославия, иска съдействие от българските власти и ЕС
27.11.2023 Вучич: Българите се оплакват, защото сме по-популярни от тях в Македония
17.11.2023 Ковачевски се закани: България и ЕС въведоха незаконен данък върху транзита на руски газ, няма да оставим нещата така
04.11.2023 Ескобар: България няма да поставя нови условия към РСМ
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).