Илон Мъск с нов хит: Няма достатъчно хора

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:40 / 10.12.2021
571
Милиардерът и изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск, считан за най-богатия човек в света в момента, обяви, че на Земята "няма достатъчно хора" и това може да се превърне в заплаха за човешката цивилизация, съобщава Монитор.

 

"Мисля, че една от най-сериозните заплахи за цивилизацията е ниската и бързо намаляваща раждаемост", заяви предприемачът по време на годишната конференция за бизнес лидери, организирана от "Уолстрийт джърнъл".

"И все пак толкова много хора, включително умни, вярват, че има пренаселване на света и че населението излиза извън контрол. Но нещата са точно обратните. Моля, погледнете статистиката - ако хората не раждат повече деца, цивилизацията ще рухне, запомнете думите ми", предупреди Мъск.

Милиардерът повдигна темата, докато коментираше новия проект на компанията си – хуманоидният робот "Тесла бот".

Според създателите му, с помощта на изкуствен интелект, подобен на този, използван в самоуправляващите се автомобили "Тесла", този робот "с течение на времето може да се превърне в универсален заместител на човешкия труд".

Думите на Мъск намират потвърждение в статистиката на Световната банка, според която раждаемостта в света непрекъснато спада от 1960 г. насам.

На конференцията Мъск повдигна и темата за остаряването. Според предприемача хората не трябва да се опитват да удължат живота си твърде дълго.

"Струва ми се, че за нас е важно да умираме, защото в повечето случаи хората не променят мнението си до смъртта си. Ако живеят вечно ще се превърнем в закостеняло общество, където новите идеи не могат да си проправят пътя", смята милиардерът.

"С това не се опитвам да се подигравам с остаряването. Просто казвам, че някои хора заемат много важни постове, където трябва да вземат решения, които са много важни за сигурността на страната. И за да вземат правилните решения, такива хора трябва да имат адекватно мислене и когнитивни способности, защото цялата страна зависи от тях".

Миналата седмица предприемачът публикува пост в Туитър, с който предложи да се определи възрастова граница, след която не може да се кандидатства за политическа длъжност - 70 години.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).