Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иран призова Турция за обединение срещу САЩ, Тръмп заплаши с военна техника за 2 трлн. долара
Автор: Екип Burgas24.bg 08:52 / 06.01.2020Коментари (0)1457
©
Президентът на Иран Хасан Рохани се обърна към турския си колега Реджеп Ердоган с молба за обединение срещу САЩ, съобщава иранската агенция IRNA. В телефонен разговор той подчертава, че убийството на Касем Сюлеймани е голяма грешка и добавя, че "ако останем мълчаливи срещу САЩ, те ще станат по-смели и по-агресивни“.

"Иран и Турция винаги си сътрудничат по сложни въпроси", добави иранският президент. Той заяви, че иранският народ е много ядосан от случилото се със Сюлеймани и, че САЩ са нарушили националния суверенитет на Ирак и са извършили терористични действия, които противоречат на независимостта на тази страна. Рохани заяви, че очаква всички приятели и съседи на страната да осъдят "това престъпление“ и прикани за среща с Ердоган.

Турският президент, от своя страна, изказа съболезнованията си за смъртта на генерала. Той съобщи, че е гледал поклоническото шествие и се е помолил на Бог Сюлеймани да почива в мир".

Реджеп Ердоган изрази мнението си, че действително е необходимо възстановяване на стабилността и сигурността в региона. В отговор на предложението на Рохани, турският президент обясни, че чуждестранните намеси и борбите в региона пречат за постигне на спокойствие и стабилност и не трябва да се допускат такива мерки да застрашават регионалния мир.

Лидерът на "Хизбулла“ призова за атаки срещу американските бази в региона

Лидерът на подкрепяната от Иран организация "Хизбулла" Хасан Насрала заяви, че убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани при въздушен удар в Ирак бележи началото на "нова война" на САЩ в Близкия изток. Той призова шиитските милиции да атакуват американските военни съоръжения в Близкия изток - включително със самоубийствените атентати - и прогнозира, че американците ще напуснат региона в "ковчези“, като вземат и Израел със себе си, цитира думите му израелското англоезично издание The Times of Israel.

"Това не беше отделна операция за убийство. Това е началото на нова война на САЩ в региона“, каза Хасан Насрала, според превод на ливанския портал Naharnet.

Насрала каза, че въздушният удар на 3 януари ще остане "дата, разделяща две фази в региона… това е началото на нова фаза и нова история не само за Иран или Ирак, но и за целия регион“.

Той твърди, че Израел е поискал САЩ да убият Сюлеймани.

"Израел искаше да убие командващия силите "Кудс“ Касем Сюлеймани в Сирия, но не можа или не се осмели. Той се обърна към Съединените щати, които го направиха открито “, каза Насрала.

"Израел виждаше Сюлеймани като най-опасния човек от създаването на държавата, тъй като той обгради страната с ракети", каза той.

Базираният в Ливан Хасан Насрала похвали "мъченичеството на Сюлеймани", като обвини Вашингтон за "престъплението" на неговата смърт.

"Това не е неясно убийство… Това е грубо и ясно престъпление. Президентът Доналд Тръмп нареди на американската армия да извърши това престъпление “, каза той.

Обръщайки се към държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Насрала каза: "Днес казвам на Помпео, вижте масите, излезли на погребението на Сюлеймани - това е силата на Иран. Целта сега е напълно да се премахнат американските окупатори от Ирак. Иракската опозиция няма да позволи нито един американски войник да остане в Ирак. "

Насрала обеща, че ако шиитските милиции атакуват американските военни съоръжения в Близкия Изток, в крайна сметка американците ще напуснат региона с унижение и ще вземат Израел със себе си.

"Няма да позволим нашия регион, неговите свети места и природните богатства да бъдат предадени на ционистите“, каза шефът на Хизбула.

Той призова шиитските сили, "оста на съпротива", да атакуват американските военни, включително с атентатори-самоубийци.

"Ако оста на съпротивата се насочи в тази посока, американците ще напуснат нашия регион, унизени, победени и ужасени. Мъчениците-самоубийци, които принудиха САЩ да напуснат региона преди [все още] съществуват ", каза той, според преводача Дейвид Дауд.

"Ако народите на нашия регион се насочат в тази посока, когато ковчезите на американски войници и офицери, а те пристигат вертикално (прави – бел.ред.) и ще се върнат хоризонтално - Тръмп и неговата администрация ще знаят, че са загубили региона и ще загубят изборите през 2020 г.“, заплаши той.

"Отговорът на кръвта на Сюлеймани… трябва да бъде изгонването на всички американски сили от региона. Когато постигнем тази цел, освобождението на Палестина ще стане неизбежно. Когато американските сили напуснат региона, тези ционисти ще съберат чантите си и ще си тръгнат и (ние) може да не се нуждаем от битка с Израел“, каза той.

Тръмп заплаши Иран с военна техника на стойност 2 трлн. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува съобщение в профила си в социалната мрежа "Туитър“ със заплаха по адрес на Техеран. Той твърди, че САЩ са похарчили 2 трлн. долара за военна техника и са готови да я използват срещу Иран без колебание, предава агенция EA Daily.

"САЩ току-що похарчиха два трлн. долара за военна техника“, написа американският лидер.

"Ако Иран атакува американска база или който и да е американец, ние ще изпратим част от това чисто ново красиво оборудване в тяхна посока без колебание“, добави той.

ЕС покани външния министър на Иран в Брюксел, за да обсъдят деескалацията след въздушния удар на САЩ

Върховният представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи Жозеп Борел "покани външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф да посети Брюксел, за да обсъдят деескалацията на ситуацията в Ирак“, предава ТАСС, като се позовава на съобщение на Европейския съюз.

Борел "изрази дълбока загриженост относно убийството на генерал Касем Сюлеймани“ в резултат на американски въздушни удари на летището в Багдад.

НАТО ще проведе спешно заседание в понеделник заради обстановката в Ирак

НАТО потвърди свикването на спешно заседание на Северноатлантическия съвет относно ситуацията в Ирак на 6 януари в Брюксел. Това съобщиха за ТАСС в неделя в пресслужбата на Алианса, предава TAСС.

"Генералният секретар на НАТО реши да свика посланиците на държавите от НАТО след консултации със страните от Алианса. Северноатлантическият съвет ще разгледа ситуацията в региона в понеделник, 6 януари", се казва в съобщението на пресслужбата.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реши да проведе спешно заседание на Северноатлантическия съвет в понеделник поради изострянето на ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския генерал Касем Сюлеймани в Ирак. Беше отбелязано, че срещата е била насрочена за 15:00 часа (16:00 часа българско време).

На 4 януари НАТО прекрати мисията си в Багдад за обучение на иракските военни поради опасения относно безопасността на своите инструктори.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: