Испания иска каталунският да стане официален език в ЕП

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:34 / 27.07.2022
654
Испанското правителство заяви днес, че ще поиска от Европейския парламент да разреши употребата на каталунския език, предаде Ройтерс.

Ако Европейският парламент се съгласи, това би бил първият случай, при който се позволява употребата на регионален език в европейска институция.

Мадрид ще направи на Европейския парламент "технически и финансово изпълнимо" предложение и ще работи за събиране на мнозинство в подкрепа на промяната, като целта е тя да бъде одобрена преди края на годината, се казва в общо изявление на испанското правителство и на регионалното правителство на Каталуния.

За да бъде обявен даден език за официален, е необходимо правителството на страна от ЕС изрично да поиска това и да получи единодушна подкрепа от Съвета на Европейския съюз, заяви говорител на парламента.

Каталунският език е широко използван в Каталуния, въпреки че използването му е забранено по време на диктатурата на Франсиско Франко.

Правителството на Каталуния води кампания за защитата и популяризирането на каталунския и наскоро проведе няколко съдебни битки срещу граждани и групи, които искаха да ограничат неговото използване в обществените училища.

Планът за отправянето на искане за одобрение за говорене на каталунски в Европейския парламент бе обявен след разговори с испанското правителство на премиера социалист Педро Санчес, което възприе по-мек подход спрямо сепаратистите в сравнение с правителството на испанските консерватори.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).