Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изборите в събота потвърдиха твърдия курс спрямо Русия на Латвия
Автор: Иван Христов 13:39 / 02.10.2022Коментари (0)368
©
Дясноцентристката партия "Ново единство“ на латвийския премиер Крисиянис Каринс печели парламентарните изборите в събота, според предварителните резултати, с 19% от гласовете, които му дават възможност да оглави ново коалиционно правителство, пише Reuters.

Както коментира агенцията, резултатите означават, че Латвия ще остане водещ глас заедно със своите балтийски съседи Литва и Естония за по-твърди действия спрямо Русия.

Партията на Каринс отново беше партията с най-голяма подкрепа след изборите. Членовете на настоящата коалиция бяха на път да получат 42 места в 100-местния парламент, така че Каринс трябва да избере допълнителни съюзници, за да остане като министър-председател.

До девет партии могат да спечелят достатъчно гласове, за да си осигурят места в парламента.

След кампания, доминирана от опасения за сигурността след инвазията на Русия в Украйна, Каринс заяви пред Reuters, че ще работи за създаването на коалиция от партии със сходно мислене.

Убеден съм, че ще успеем да намерим такова решение“, каза той рано в неделя. "Първо и най-важното в съзнанието на всички е как всички ще преживеем зимата, не само в Латвия, но и в целия ЕС, и че всички ние ще останем обединени зад Украйна и няма да се отклоним заради трудностите".ю

Първият латвийски ръководител на правителството, който служи пълен четиригодишен мандат, Каринс, 57-годишен с двойно гражданство на САЩ и Латвия, води твърда политика спрямо Москва, в рамките на която е ограничаване на влизането на руски граждани, пътуващи от Русия и Беларус .

"Не виждам шанс някое правителство в Латвия да спре да подкрепя Украйна – това не е възглед на малка група политици, това е възглед на нашето общество“, заяви Каринс.

Но победата му може да разшири разрива между латвийското мнозинство в страната и рускоезичното малцинство относно мястото им в обществото, отбелязва Reuters.

Ляво ориентираната партия "Хармония“ отбеляза спад на подкрепата си до 5%, след като си осигури най-голям дял от гласовете на изборите през 2018 г., като наблюдатели посочиха, че етническите латвийски избиратели се отвръщат, a рускоговорящите са разочаровани заради критиките на партийното ръководство към Кремъл за Украйна .

"Руските избиратели мигрират през националната граница и гласуват за латвийските (партии). Това е положително“, казва Филипс Раевскис, анализатор.

Опозиционният Съюз на зелените и фермерите, коалиция от консервативни групи, тясно обвързани около Айварс Лембергс, дългогодишният кмет на Вентспилс, който беше поставен в списъка със санкции на САЩ за предполагаема корупция през 2019 г., е на второ място с 13%.

Под гаранция от 100 000 евро от февруари, докато обжалва присъда за корупция от 2021 г., 69-годишният Лембергс каза през 2014 г., че базирането на войски на НАТО в Латвия е равносилно на окупация.

Председателят на партията Арманд Краузе обаче заяви пред агенцията рано в неделя, че партията му ще подкрепи твърдата позиция на Каринс срещу Русия, като каза, че "смятаме, че настоящата ни външна политика е много правилна“.

Краузе заяви, че думите на Лембергс са били преувеличени от противниците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: