Изключиха Русия от Г-8

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
09:44 / 25.03.2014
1889
Г-8, групата на най-развитите в индустриално отношение страни в света, изключи Русия. Лидерите на останалите 7 страни се събраха в Хага и взеха това решение като наказателна мярка срещу Москва заради анексирането на Крим. Предвидената за юни среща на Г-8 в Сочи се отменя, а седемте страни - САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Канада - ще проведат среща в Брюксел.

"Трябва ясно да заявим, че тази година в Русия няма да има среща на високо равнище на Г-8. Това е абсолютно ясно", заяви британският премиер Дейвид Камерън.

От своя страна, германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Г-8 вече не съществува и среща в такъв формат няма да се провежда.

Русия се присъедини към създадената през 1975 година структура през 1997 година. 8-те най-развити страни в света дават общо около 65% от БВП на света.

В Хага, където е и американският президент Обама, 7-те обявиха, че са решени да наложат санкции на Русия в сектори, които ще бъдат усетени осезателно от руската икономика.

Същевременно лидерите на седморката приветстваха съгласието на Русия за мисия на Организацията за сигурност в Украйна и посочиха, че това е стъпка в правилната посока.

От своя страна, руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че Г-8 не е формална организация и никой никого не може да изгони от нея.

"Ако нашите западни партньори смятат, че този формат се е изживял, значи така да бъде. Ние не сме се вкопчили в този формат и не виждаме голяма беда в това, ако той не се събере", каза Лавров.


Виж коментарите (8)

Още по темата (4318):
02.06.2024 "Френски войници, убити в Украйна": Българин, украинец и германец поставиха празни ковчези до Айфеловата кула
27.05.2024 В Брюксел са гневни заради ветото на Унгария, блокиращо помощта за Украйна
27.05.2024 Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия
27.05.2024 Столтенберг: Няма да изпращаме натовски бойни единици в Украйна
22.05.2024 Може да изпратите стари мобилни телефони, таблети и компютри за Украйна!
15.05.2024 Блинкен свири на китара и пя в бар в Киев
Още новини от Международни новини:
До шест безплатни нощувки могат да получат много българи, които р...
Българка в Исландия предупреди: Опасността от изригването на вулк...
Наводненията в Германия взеха първата си жертва
Срути се жилищна сграда в Истанбул, има затрупани хора
Въведоха нова атракция по река Марица в любим на много българи гр...
Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с външните министр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).