Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изправен ли е светът на прага на нова война?
Автор: Екип Burgas24.bg 22:52 / 03.01.2020Коментари (0)1552
©
САЩ изпращат още почти 3000 войници от сухопътните сили в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес, като се позова на анномни източници. Те съобщиха, че допълнителните сили са от 82-ра въздушно-десантна дивизия от Форт Браг, Северна Каролина и ще се прибавят към 700-те войници от тази дивизия, които бяха разположени тази седмица в Кувейт след нападението срещу американското посолство в Багдад.

Министърът на отбраната на САЩ Майк Еспър е отменил плановете си да вземе личен отпуск по-късно през януари заради нараснолото напрежение с Иран, съобщиха за Ройтерс американски представители.

Иракският парламент ще заседава извънредно в неделя, за да обсъди нанесеният от САЩ въздушен удар в Багдад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

При удара загинаха иранският генерал Касем Солеймани, командващ подразделението за специални операции "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и Абу Махди ал Мухандис, командващ иракско паравоенно формирование.

Иракският премиер Адел Абдул Махди призова депутатите да се съберат на извънредно заседание, на което да обсъдят нападението. Според него то е нарушение на националния суверенитет на Ирак.

Иран извика във външно министерство за втори път днес посланика на Швейцария в Техеран,за да му предаде своя отговор на американско послание, броени часове след като швейцарски дипломат предаде послание от Вашингтон по повод убийството на иранския генерал Касем Солеймани, съобщиха ирански медии, цитирани от Ройтерс.

 

 

Виж ощеПризиви за сдържаност и демонстрации срещу САЩ след убийството на иранския генерал

 

Швейцарският дипломат, който представлява интересите на САЩ в Иран, е извикан, за да получи "подходящия" отговор на Техеран, заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави без повече подробности.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган председателства днес заседание по въпросите на сигурността, на което бяха обсъдени най-новите събития в региона, предаде Анадолската агенция.

Заседанието се състоя в двореца Долмабахче в Истанбул, след като САЩ потвърдиха днес, че са извършили въздушен удар, при който е убит иранският генерал Касем Солеймани, командващ елитната част "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Турция изрази днес безпокойство по повод напрежението между САЩ и Иран след убийството на Солеймани, като предупреди, че тази стъпка ще засили "недоверието и нестабилността" в региона.

Лавров заяви, че убийството на Сюлеймани е нарушение на международното право в своя разговор с Майк Помпео

Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео подчерта, че убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани е грубо нарушение на международното право. Това се посочва в изявление на руското външно министерство, предава TACC.

"Ситуацията във връзка с убийството на командира на спецчастите "Кудс" на Иранския ислямски революционен корпус Касем Сюлеймани от страна на американските сили по време на атака срещу летището в Багдад беше обсъдена", отбелязаха от руското външно министерство.

Лавров подчерта, че целенасочените действия САЩ - член на ООН, за елиминиране на длъжностни лица на друга страна от организацията, при това на територията на трета суверенна държава без нейното знание, е грубо нарушение на принципите на международното право, и подобни действия трябва да бъдат осъдени.

Руският министър също така призова Вашингтон да се откаже от незаконните методи за насилие и да реши проблемите си чрез преговори.

"Лавров изтъкна, че тази стъпка на САЩ ще доведе до сериозни последици за регионалния мир и стабилност, тя не допринася за усилията за намиране на решение на сложните проблеми в Близкия изток, а напротив, води до нова ескалация. Москва призовава Вашингтон да се откаже от незаконните методи на насилие, за да постигне целите си на международната сцена и да реши всички проблеми с преговори", заявиха от дипломатическата служба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: