Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изследване с препоръки към Брюксел за повече национално съдържание в стрийминг платформите
Автор: Харитина Агопян 12:55 / 29.01.2024Коментари (0)1018
©
Изследване с автори Жюстин Томс и д-р Десислава Бошнакова ще даде препоръки на Брюксел как в стрийминг платформите да има повече национално съдържание. Това казаха Томс и Бошнакова в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"Според много учени причина за възхода на стрийминг платформите е КОВИД“ , каза Бошнакова. Проектът се нарича EUMEPLAT. “Ще се опитаме чрез изследването да дадем препоръки на Брюксел за това, как Европейският съюз да присъства по-силно в стрийминг платформите в различните държави. Там, където стъпят например "Нетфликс“ в Полша, има развитие на полските продукции и присъствието им в платформата. Същият е примерът на Дания, която не е много по-голяма от България“, посочи експертът.

"Истината е, че младите хора, които ползват основно мобилното си устройство за гледане, имат удобен достъп. В тези платформи отсъстват реклами, прогноза за времето, новини и потребителят сам си е програмен директор. Социалните мрежи накараха всеки потребител да има тази нужда. Стрийминг платформите предлагат и много ново съдържание, което привлича зрители“, добави Томс.

"Телевизиите доста игнорираха процеса по преход към интернет потребителска консумация. Така дадоха огромно поле за развитие на стрийминг услугите. В България доста популярна е торент културата. В последните десетилетия те бяха преместени към Русия и вече войната на Русия в Украйна подсили платфорвизацията – много торент точки бяха спрени.

Младите хора предпочитат да си платят, отколкото да гледат торенти и да рискуват да заразят компютъра си с вируси. Най-често се абонират месечно за повече от една платформа. Телевизиите не могат да се конкурират с огромния избор, който стрийминг услугите предлагат“, каза още Томс.

Изборът, който телевизиите правят, е да следват, а в историята е доказано, че остават тези, които водят. Следването осигурява временен успех, но лидерът остава, допълни Бошнакова.

"Четиригодишното проучване в 10 европейски държави, включително НБУ, даде много интересни данни. Очевидно е, че потребителите консумират съдържание не от традиционната телевизия. Много хора държат телевизора си пуснат през деня и се води, че го гледат. Когато избират какъв филм да гледат през онлайн платформите, потребителите обикновено се насочват първо към английския език. Това е огромна заплаха за българския език, защото сме по-малка нация и носителите на езика стават все по-малко. Ако и през филми не си го доставяме, това може да стане проблем. Младите хора дори четат книгите си на английски.Испански, турски са също сред най-желаните езици от потребителите на платформи. Руският остава на пета позиция, отчета Томс.

"Данните са от ноември 2021-февруари 2022 г. Много вода изтече оттогава и мисля, че българският език ще присъства в по-сериозна степен в предпочитанията на потребителите, ако направим същото изследване днес“, добави Бошнакова. "Установихме, че липсата на търсене на филми на национален език е глобален проблем, не само български“.

"Имаме успешни примери с документално съдържание, продуцирано от платформа за българския пазар. Въпросът е как можем да го направим достъпно и навън. Кампанията на Стефан Командарев за ОСКАР показа, че не можем да продаваме без маркетинг на световно ниво“ категорична бе Бошнакова.

Топ едно платформата в момента на изследването ни е "Нетфликс“, а в момента в някои държави от ЕС той е вече изместен от Амазон Прайм, каза още изследователките.

Томс подчерта, че големият пробив на стрийминг платформите е станал благодарение на факта, че традиционните медии игронират дигитализацията като процес. На второ място идва качеството на услугите, предлагани от платформите онлайн, каза още тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: