Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Извънредна ситуация в енергетиката и цели градове без ток. Последствията от руските удари в Украйна
Автор: Иван Христов 16:40 / 16.12.2022Коментари (0)550
©
Днес, 16 декември, руските войски отново нанесоха масиран ракетен удар срещу Украйна. В резултат на повреда на критични инфраструктурни обекти в енергийната система е обявена аварийна ситуация. В цялата страна са въведени аварийни прекъсвания на тока, има прекъсване на водата и парното, пише РБК-Украйна в обзорен материал за пораженията от поредната руска атака срещу критичната инфраструктура.

 

Укренерго обяви извънредна ситуация в енергийната система

В резултат на ракетната атака срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна са загубени над 50% от потреблението на единната енергийна система.

В тази връзка Укренерго обяви извънредно положение от 09:00 часа на 16 декември. В същото време се отбелязва, че извънредният режим е въведен само за участниците на пазара на електроенергия и се прилага изключително за пазарни операции.

Компанията съобщи, че най-много щети са нанаесени на северните, южните и централните райони. Въпреки повредите обаче, енергетиците успяват да поддържат стабилна честота от 50 Hz. Когато е възможно, ремонтните екипи оценяват степента на щетите и пристъпват към ремонтни и аварийни дейности.

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко обясни, че ракетите са повредили 9 съоръжения за производство на енергия и разпределителни мрежи. Поради тези повреди няма техническа възможност да се осигурят електроенергия на повече от половината потребители в страната.

Киев

В украинската столица за взривове бе съобщено в три квартала (Днепровски, Деснянский, Голосеевски). По думите на кмета Виталий Кличко са повредени няколко електрозахранващи съоръжения, поради което в столицата има недостиг на ток, вода и отопление.

ДТЕК Киевски мрежи въведе аварийни прекъсвания на електрозахранването в града. Графиците за стабилизиране не работят.

Освен това кметът съобщи за проблеми с водоподаването. Той призова жителите на града да подготвят запас от питейна и техническа вода.

Движението на електротранспорта в Киев временно е спряно. Вместо трамваи и тролейбуси по линиите вървят автобуси. В събота ще бъдат пуснати допълнителни автобуси, които ще дублират трамвайните маршрути.

Киевското метро няма да работи до края на деня на 16 декември. Киевската градска държавна администрация съобщава, че днес влаковете няма да се движат поради повреда в енергийната система и аварийни спирания.

Метрото функционира като убежище и осигурява работата на всички инженерни системи, включително водоснабдяване и канализация, вентилация и осветление. Освен това на някои станции може да се презареждат електронни устройства. Градът ще организира движението на автобуси, които частично ще дублират маршрутните схеми на метрото.

Харков

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи за "колосални разрушения“ на инфраструктурата в резултат на обстрела, по-специално енергийни съоръжения. Градът е напълно обезточен, метрото е спряно. Къщите са без течаща вода и парно.

Възобновяването на захранването на Харков е планирано да започне до края на деня на 16 декември.

"Енергетиците работят по пускането. Първо ще пуснем предприятия за производство на вода и топлина, след това жилищния фонд. Рано е да се правят прогнози, но наистина се надяваме, че ще можем да започнем пускането до края на денят", заяви Олег Синегубов, ръководител на ОВА (Областната военна администрация) в Харков.

Полтавска област

Полтава днес също остана напълно без електричество. Всички болници в града бяха включени към генератори.

В Кременчуг, Полтавска област, спряха парното поради липса на ток. Кметът на града Виталий Малецки призова хората да вземат всички възможни мерки за запазване на топлината в помещенията.

От 14:00 часа започна постепенно възстановяване на електрозахранването в района на Полтава. Първо се връща светлината в обектите на критичната инфраструктура, след което ще се захранват битовите консуматори.

Кривой Рог

Ракетата на обитателите е ударила многожилищна сграда в Кривой Рог. В резултат целият вход е разрушен.

Двама души са загинали, 8 са ранени. Всички са в болница. Сред жертвите има и три малки деца - момче и момиче на три години и момиче на седем години. Спасителите продължават да разглобяват отломките, все още може да има хора.

Кметът на Кривой Рог Александър Вилкул каза, че е имало и удар в обекта на енергийната инфраструктура в града. Въведени аварийни прекъсвания. Частично градът е без водоснабдяване. Където е възможно, системите са свързани към генератори.

Днепър

В Днепър е спряно движението на метрото, тролейбусите и трамваите. Има аварийни прекъсвания на тока. Кметът Борис Филатов предупреди жителите за необходимостта от запасяване с вода.

Николаев

Заради сутрешния ракетен обстрел на 16 декември в Николаев спряха част от котелните на "Николаевоблтеплоенерго". Обещава се топлоподаването да бъде възобновено след стабилизиране на обстановката.

В областта са в сила графици за аварийно прекъсване на електрозахранването.

Както отбеляза кметът Александър Сенкевич, тролейбусите и трамваите в Николаев временно не работят. Спрян е и електротранспорта на пречистена вода.

Черкаска област

Черкаси остана без ток. Кметът Анатолий Бондаренко заяви, че всички служби работят в съответствие с извънредната ситуация.

Поради липсата на светлина някои потребители могат да имат проблеми с водоподаването. В същото време системите за отвеждане на водата вече са свързани към резервни източници на енергия.

Градският съвет на Уман, Черкаска област, също предупреди за възможни краткотрайни прекъсвания на водоснабдяването поради пълно спиране на тока в града. От 13:00 часа ситуацията с електрозахранването в Уман започна да се стабилизира.

Одеса

В Одеса е спряно движението на електротранспорта след масирана ракетна атака. От КП "Одесгорелектротранс" съобщиха, че е спряно движението на трамваи и тролейбуси заради ракетна опасност.

Кировоградска област

Територията на Кировоградска област беше напълно обезточена поради ракетна атака. Всички помпени станции в Кропивницки останаха без електрозахранване, съобщава ВиК Днепър-Кировоград. Също така, част от железопътните участъци на Укрзализныця в региона са обезточени.

Житомирска област

Една от ракетите е паднала в Коростен, Житомирска област. Градът е без електричество.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: