Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как обвинението помага на Доналд Тръмп
Автор: Екип Burgas24.bg 15:49 / 05.04.2023Коментари (0)722
©
Най-добрата причина за повдигане на обвинение срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк тази седмица е, че той много вероятно е виновен. Малко възможно е съдебните заседатели да се съгласят с това и бившият президент да отиде тихо в затвора, като по този начин няма да може да се върне в Белия дом. Има добра причина за повдигане на обвинение, което не я прави непременно и разумна, пише "Гардиън".

Американското правосъдие не е политическо, но може да бъде силно политизирано. До вторник следобед не знаехме в какво точно е обвинен Тръмп, но мнозина предположиха, че ще му бъдат повдигнати обвинения за фалшифициране на документи с цел укриване на "пари за мълчание", платени на бившата порнозвезда Сторми Даниълс. Делото е заведено от избрания от демократите окръжен прокурор Алвин Браг. То се случва повече от шест години след извършването на предполагаемото престъпление и в началото на кампанията на Тръмп за републиканската номинация за президент през 2024 г. Най-малкото моментът не изглежда случаен, посочва БГНЕС.

Повечето наблюдатели бяха стигнали до мнението, че политическата звезда на Тръмп вече залязва. Митингите му ставаха скучни, а речите му – разпокъсани и криволичещи. На хоризонта се появиха нови републикански надежди за 2024 г., по-специално Рон Де Сантис от Флорида и бившият вицепрезидент Майк Пенс, които публично критикуваха Тръмп за отказа му да признае загубата си на изборите през 2020 г. Продължаващите разкрития за многобройни скандали, свързани с него, със сигурност щяха да накарат републиканците да приемат, че дните му са приключили.

Правният анализ на делото срещу Тръмп от тази седмица показва, че има сериозни пречки пред това той да се озове в затвора. Професорът по право и бивш прокурор Джефри Белин посочва, че фалшифицирането на сметки може да има множество смекчаващи вината обстоятелства. Всеки съдия и съдебно жури, дори в Ню Йорк, ще е наясно с политическите рискове от вкарването в затвора на бивш президент, не на последно място за престъпления, видимо не толкова ужасни, колкото тези, за които президентът Никсън беше оправдан. Ако Тръмп беше съден за намеса в изборите в Джорджия или за подстрекаване към бунт в Капитолия, нещата щяха да са съвсем различни. Но републиканците трудно могат да отхвърлят твърдението на Тръмп, че делото в Ню Йорк е "лов на вещици", който е равнозначен на "политическо преследване и намеса в изборите".

Междувременно екипът на бившия президент се отнася към обвинителния акт като към най-добрия политически подарък, който един популист може да си пожелае. Делото им даде платформа, враг и кауза. Те дори планират тениски със снимката на Тръмп, докато беше в ареста. Вярата на Републиканската партия в нейния герой може и да беше отслабнала, но сега Пенс и Де Сантис бяха принудени да обявят процеса за "възмутителен" и "неамерикански", докато лидерите на партията в Конгреса се наредиха на опашка, за да осъдят "несправедливостта".

Общественото мнение потвърждава това. "Югов" съобщава, че 57% от републиканците сега подкрепят за Тръмп, срещу само 31% за Де Сантис. Според проучване на "Харвард" Тръмп изпреварва с четири пункта и Байдън. Приблизително една трета от американските избиратели, които му бяха останали верни, сега са съгласни с Де Сантис: "Демократическата партия е "въоръжила правната система, за да прокарва политическа програма". Както казва с усмивка една от посетителките на църква, когато я питат дали все още ще подкрепя Тръмп след разкритията за Сторми Даниълс: "Всички ние сме грешници, нали."

Политическата привлекателност на Тръмп се гради върху популяризирането и демонстрирането на бурна самоувереност в защита на хората от  "средна Америка" срещу т.нар. "либерални елити“ в Ню Йорк и Вашингтон. Той противопоставя "обикновените американци" на образованите в колеж, либералните медии, левите уокисти от източното крайбрежие и бюрократичните елити. Той крещи: "Аз съм вашият воин. Аз съм вашата справедливост." Твърди, че зле дефинираните "те" са откраднали президентските избори през 2020 г. и смятат да откраднат и следващите. Според Тръмп процесът му е като излязъл от "сталински руски сериал на ужасите".

Сега демократите трябва да се надяват, че ще могат да го победят на сцената на високопрофилирания юридически трилър, както не успяха да го направят пред съда на общественото мнение. Те трябва да се надяват, че подкрепата за Тръмп ще надхвърли тази за по-избираемия Де Сантис, но не и тази за Байдън. С други думи, те ще разчитат на 18 месеца персонализиран политически процес, докато светът се бори с двойния ужас на глобалните търговски войни и ескалиращия конфликт в Украйна.

Единственото спасително послание за либералите от всички прослойки е, че във всяка демокрация е опасно да се отхвърлят с лека ръка мнозината, които не са съгласни. Последните ще подхранват недоволството си без да бъдат чути в провинцията, далеч от столицата, докато рано или късно не намерят някой, който да ги изслуша.

Голяма част от американците очевидно и сега харесват и се доверяват на Доналд Тръмп. Изглежда, че му имат по-голямо доверие, отколкото на нюйоркския съдия. Това е обезпокоително. То изправя не само САЩ, но и цялата западна политическа общност пред потенциална криза на лидерството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: