Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как ще пътуваме това лято? Вижте правилата за влизане в най-предпочитаните от българите държави
Автор: Екип Burgas24.bg 14:08 / 09.06.2021Коментари (0)2229
© Burgas24.bg
Наближава лятото - сезонът, свързан с най-много пътувания. Все повече българи избират да прекарат своята лятна почивка не само у нас, а и в чужбина. Пандемията обаче все още затруднява свободното преминаване на границата на повечето страни.

Ето и списък с изискванията към пристигащите в 10 от най-често посещаваните от българите държави

Гърция 

Гърция е една от най-популярните сред българите летни дестинации. Тази година обаче почивката в южната ни съседка ще е придружена с някои ограничителни мерки заради Ковид. На границата трябва да се представи един от следните документи:

- Негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция 

- Сертификат за ваксинация за коронавирус, който е издаден от публичен орган и са изминали поне четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията

- Уверение за преболедуване - официален документ от болница или лаборатория, че човекът, който иска да посети Гърция, вече е прекарал COVID-19. Преболедуването трябва да е най-малко преди два и най-много преди 9 месеца преди пътуването. То трябва да е преведено.

- Бърз антигенен тест, който се приема само ако е качен на цифровия COVID-19 сертификат на ЕС. Тази възможност в България ще бъде факт втората половина на юни. Дотогава в цифровия сертификат ще могат да бъдат качени сертификатът за ваксинация и уверението за преболедуване.

- Цифров COVID-19 сертификат на ЕС, в който се съдържа информация за ваксинацията, или резултат от последния направен бърз антигенен тест (до 48 часа), или резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или информация за преболедуване от COVID-19.

Цялата тази информация трябва да бъде в сроковете посочени по-горе, според съответния случай.

На всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз антигенен тест на случаен принцип. При положителен резултат от теста, съответните лица ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. За неспазване на карантината глобата е 5000 евро.

Турция

Всички, желаещи да преминат границата следва да представят поне един от изброените документи:

- Отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2, не по-стар от 72 часа

- Бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа.

- Сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията

- Официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.

Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, преминаващите транзит през летищата на страната и децата до 6-годишна възраст, както и за тези до 18 години, когато пътуват с родителите си, които имат право да влязат в Турция съгласно изискванията.

Важно е да се знае, че изследването с PCR тест и бърз антигенен тест се извършва предварително. Понастоящем не е възможно тестване на ГКПП.

Албания

Тази година интерес представлява Албания, тъй като българските граждани пътуват свободно. PCR тест не се изисква. Благодарение на свободния режим на преминаване на границата Албания може да се превърне с една от най-популярните дестинации.

Испания

Подобно на двете ни южни съседки - Гърция и Турция, всички лица над 6-годишна възраст, които влизат на територията на Кралство Испания, се допускат при представянето на един от следните документи:

- Документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 (14 дни след поставянето на последната доза).

- Документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа преди влизането в страната или бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа;

- Документ, издаден от медицинско заведение, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 – валиден от 11-тия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

- Цифров сертификат на ЕС за COVID-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания.

Италия

Популярната южноевропейска дестинация Италия налага задължение пристигащите в страна да представят "зелен сертификат“, доказващ, че отрицателен тест за COVID-19 – молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката и направен до 48 часа преди влизането в страната - при непредставяне на отрицателен тест подлежат на задължителна 10-дневна карантина, след изтичане на която лицето отново е длъжно да си направи тест. Задължително е и предварително попълване на дигитален формуляр за локализация.

Германия

При влизане по суша (с автомобилен или железопътен транспорт) за българите, пребивавали през последните 10 дни преди влизането в Германия единствено в България, няма ограничителни мерки, свързани с коронавируса. При пътуване със самолет остава задължението за представяне на негативен тест, удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус.

Египет

Привлекателна дестинация за туристи и тази година се оказва Египет, но не само заради емблематичното културно наследство на страната, но и заради отмяната на ограничения, свързани с разпространението на коронавируса, която влезе в сила от юни.

Ограничителните мерки за влизане в страната обаче остават. Всички пътници, които пристигат в Египет, трябва да представят на границата сертификат с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа преди времето на излитане на директния им полет до Египет.

Единствено пътниците, които пристигат на международните летища "Шарм Ел-Шейх“, "Таба“, "Хургада“ и "Марса Алам“ и не разполагат със сертификат за PCR изследване за COVID-19, могат да направят медицинското изследване при кацане на някое от изброените по-горе четири летища на цена от 30 щатски долара, но по неофициална информация, посочената цена от 30 щатски долара за PCR изследване за COVID-19 не се спазва и на практика цената е търговска на стойност над 100 USD.

Португалия

Страната беше наложила строги ограничителни мерки за преминаване на границата ѝ, но от 17 май част от тях отпаднаха. Към днешна дата българските граждани са задължени да представят задължителен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат, извършен до 72 часа предварително. Изключение от това изискване се прилага за деца до 24-месечна възраст.

Кипър

Оказва се, че Кипър е една от държавите, които са наложили много ограничителни мерки, затрудняващи желаещите за пътуване в страната. Условията за пътуване до Република Кипър за български граждани са, както следва:

да си направят онлайн регистрация в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy;

- в рамките на 72 часа преди планираната от тях дата за отпътуване за Република Кипър да си направят PCR тест за COVID-19 в оторизирана лаборатория;

- в рамките на 24 часа преди планирания полет за Република Кипър да попълнят и изпратят на кипърските власти наличния в електронния портал формуляр, в който да отразят личните си данни и цялата необходима за влизане в страната информация, като приложат копие от документа с негативен PCR тест за COVID-19;

- да получат отговор от кипърските власти на посочения от българските граждани електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Република Кипър.

Франция

Всички лица над 11-годишна възраст, които влизат във Франция, трябва да представят отрицателен PCR тест (RT-PCR COVID), направен в рамките на 72 часа преди отпътуването, декларация по образец, че няма симптоми на заболяването COVID-19, че няма информация в последните 14 дни преди пътуването да е бил в контакт с лице с потвърдено заболяване COVID-19, както и че се съгласява при пристигането му във Франция евентуално да му бъде направен PCR тест.

За децата под 11-годишна възраст се изисква само декларация по образец, че няма симптоми на заболяването COVID-19, както и че няма информация в последните 14 дни преди пътуването да е бил в контакт с лице с потвърдено заболяване COVID-19.



Още по темата: общо новини по темата: 485
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/81 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: