Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каква е причината да не достигнат Луната?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:43 / 26.05.2023Коментари (0)691
©
Мисията за кацане на Луната на модула "Хакуто-Ар“ на японската компания "Айспейс“ се е провалила поради неправилно изчисление на височината, което е довело до преждевременно свършване на горивото, съобщи Ройтерс.

Базираната в Токио стартъп компания "Айспейс“ загуби връзка с мисията "Хакуто-Ар“, след като космическият апарат се опита да постигне първото в света "частно“ меко кацане на повърхността на Луната през април.

Аварията бе поредният неуспех в японската космическа програма. През март националната космическа агенция трябваше да унищожи новата си тежка ракета-носител "Ейч 3“, след като тя достигна до космоса. Японската ракета на твърдо гориво "Епсилон“ се провали малко след изстрелването си през октомври м. г.

Снимки на отломки и кратер от удара на "Хакуто-Ар“ бяха публикувани тази седмица от НАСА, която сканира района със своя лунен разузнавателен орбитален апарат. Разследването на космическото пространство показа, че след като космическият апарат е преминал над голяма лунна скала, софтуерна грешка в сензора е причинила несъответствие между действителната и очакваната височина. Това довело до изчерпване на горивото му и апаратът е падал свободно през последните 5 километра до повърхността на Луната, пише "24 часа".

За следващите две мисии ще бъдат направени подобрения, съобщиха от "Айспейс“. "През тези две мисии за нас е много важно да увеличим знанията си колкото е възможно повече, за да постигнем стабилни комерсиализация в бъдеще“, каза главният изпълнителен директор на "Айспейс“ Такеши Хакамада пред репортери в Японския национален пресклуб.

Втората мисия на "Айспейс“ е планирана за 2024 г. и трябва да достави собствен луноход до естествения спътник на Земята. От 2025 г. компанията ще работи с американския разработчик на космически софтуер "Дрейпър“ за доставяне на полезни товари на НАСА на Луната, като целта е да се изгради до 2040 г. лунна колония с постоянен персонал.

Докато националните космически агенции доминираха в изследването на космоса в предишните десетилетия, многобройни частни играчи се конкурират в новата космическа надпревара между Съединените щати и техните съюзници срещу все по-амбициозния Китай.

НАСА разчита на компанията "СпейсЕкс“ на Илон Мъск за извеждане на много от своите товари в орбита, а миналата седмица агенцията възложи договор за мисия на астронавти до Луната на компанията "Блу ориджин“ на Джеф Безос.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: