Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво е "мръсна бомба" и колко опасна е тя
Автор: Иван Христов 14:08 / 26.10.2022Коментари (0)422
©
Руското министерство на отбраната миналата седмица заяви, че Украйна планира да използва "мръсна бомба“ с цел да обвини Москва за полученото радиоактивно замърсяване. Твърдението бе отхвърлено от Киев, както и от САЩ, Обединеното кралство и Франция в съвместно изявление, публикувано на 23 октомври 2022 г. "Мръсната бомба“, известна още като устройство за радиологично разпръскване, е оръжие, което съчетава конвенционални експлозиви като динамит и радиоактивен материал като уран, пише "Анадолската агенция“.

Целта на такова устройство е да разпръсне радиоактивен материал в околната зона, в която експлодира, като по този начин причини замърсяване в радиуса на взрива.

Терминът "мръсна бомба“ понякога се бърка с други взривни устройства, особено ядрени оръжия. Ядрените оръжия обаче включват разделяне на атоми, което води до огромно освобождаване на енергия.

Мръсните бомби имат много по-малък радиус на взривяване и имат за цел да разпръснат радиоактивен прах, дим или друг материал, вместо основно да унищожат инфраструктура.

Въз основа на изследвания, проведени от ядрени институции като Комисията за ядрено регулиране на САЩ, детонацията на мръсна бомба няма да освободи достатъчно радиация, за да убие хора или да причини тежко заболяване.

В сравнение с конвенционалните експлозиви се смята, че мръсните бомби са по-малко вредни за хората. Въпреки това се отбелязва, че те са ефективни при разпространяване на страх и паника.

Опасността за околната среда, причинена от мръсни бомби, може потенциално да доведе до необходимостта от широкомащабни почиствания, които могат да бъдат финансово скъпи.

Степента на замърсяване, причинено от взрива на мръсна бомба, зависи от множество фактори, включително размера на експлозивите, количеството и вида на използвания радиоактивен материал и метеорологичните условия, където се е случил взривът, според изследователите.

Използване на "мръсна бомба“ никога не е било регистрирано, въпреки че опити за взривяване или използване на такива устройства са докладвани в миналото.

Израел извърши серия от тестове в пустинята във връзка с четиригодишен проект в ядрения реактор в Димона за измерване на щетите и други последици от детонацията на мръсна бомба, съобщи вестник Haaretz на 8 юни 2015 г.

През 1995 г. чеченските бунтовници заложиха, но не успяха да взривят мръсна бомба в Исмаиловския парк в Москва.

Освен това САЩ арестуваха Хосе Падия, предполагаем агент на Ал Кайда, за заговор за изграждане и взривяване на мръсна бомба в американски град през 2002 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: