Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво става в Турция? Цените на храните излетяха в космоса
Автор: Екип Burgas24.bg 11:21 / 02.02.2021Коментари (0)1071
©
Новината за окаяното положение, в което се намира турската икономика, изобщо не е нова. Вече повече от две години турската лира се намира в състояние на свободно падане. В края на 2020 президентът Ердоган с гръм и трясък дръпна внезапната спирачка и оповести "нова ера в турската икономика“. Последваха сензационни уволнения: първо си отиде шефът на емисионната банка, а после и финансовият министър, който освен това се пада зет на президента. Само дето до момента оповестеното ново начало никакво го няма, дори напротив: сътресенията даже се усилиха. И то тъкмо там, където хората най-много ги боли: при цените на хранителните продукти, които през последните месеци излетяха в космоса. Статистическата служба съобщава, че цените на хранителните стоки в Турция са се увеличили драматично, а инфлацията е скочила до 20,6%, предава "Deutsche Welle".

Кой е виновен?

Това означава, че валутната криза вече не е някаква абстрактна опасност - тя стигна до кухнята на всяко турско семейство. Плодове, зеленчуци, олио, яйца - през последните седмици всичко поскъпна с около една четвърт, а при плодовете и зелечуците дори с една трета.

Президентът Ердоган веднага заяви, че виновни били търговците на дребно и оповести "строги наказания“. "Няма да търпим издевателства над гражданите. (…) Вършете си съвестно работата и не измъчвайте хората“, скара се Ердоган на търговците и обяви, че през идните месеци ще бъде въведена по-строга регулация на търговията с хранителни продукти.

 

Кой е виновен?

Всъщност в Турция съществуват идеални климатични условия за много продуктивно селско стопанство. И въпреки това страната е принудена да внася плодове и зеленчуци. Критично настроените наблюдатели твърдят, че инфлацията в сферата на хранителните продукти е предизвикана главно от действията на правителството: просто защото управляващата Партия на справедливостта и развитието години наред твърде едностранчиво насърчава единствено строителния бранш. Икономистът Бариш Сойдан обяснява, че през последните години много селскостопански площи са били превърнати в терени за жилищно строителство - просто защото селското стопанство носи по-малко печалби.

Все пак поне Парламентарната комисия за хранителните продукти прави някакви опити да помогне на селското стопанство - чрез данъчни облекчения, ограничения за износа и гаранции за изкупуване. Но тези мерки не са достатъчни, смята председателят на Селскостопанската камара Беки Ремзи Суйджмез, който припомня, че в почти всички индустриални държави по време на пандемията за селското стопанство са били осигурени допълнителни финансови помощи. По неговите думи, в Турция тези мерки не били достатъчни, нямало нито облекчени кредитни условия, нито пък подкрепа за снижаване на производствените разходи.

Бариш Сойдан обяснява на свой ред, че сегашните указания на Ердоган няма да помогнат за снижаване на цените. За да се намали пазарният натиск върху селскостопанските производители, трябва да се снижат цените на дизела и на торовете, смята той. И добавя, че в дъното на инфлацията, засегнала хранителните продукти, са нерешените дълбоки структурни проблеми.

Дългове, бедност, фалити

Според резултатите от едно синдикално изследване, седем от всеки десет турци са задлъжнели, а всяко второ дете е заплашено от бедност. Сред трудещите се бедността е два пъти по-висока, отколкото в Европа, като 40% от тях живеят под границата на бедността. С 43% е нараснал и броят на фалитите през 2020 година. В същото време в държавния бюджет за 2021 година са предвидени 82 милиона евро за два нови двореца на Ердоган.

Турският президент обаче дори не помисля за някаква самокритичност. Според него виновни са търговците на дребно, сушата и пандемията. До неотдавна той добавяше към този списък също така "силите на мрака“ и някакви чуждестранни "терористи“ в хранителния бранш, които нарочно вършели спекулации, за да надуват цените на хранителните продукти.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: