Капитанът на кораба "Св. Николай": Знаех за дрогата, бях принуден

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:33 / 04.08.2016
2788
Капитанът на кораб "Свети Николай" Иван Станчев е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Това става ясно от неговите показания пред испанския съд, който присъди затвор за него и останалите моряци от български кораб.

От материалите по делото, с които Maritime.bg разполага, става ясно, че капитанът първоначално е отказал да бъде замесен в трафика. След седмица обаче получил обаждане и заплахи за проблеми, ако не участва.

Капитанът на "Свети Николай" признава пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата на кораба. Станчев също така не можел да определи пред съда кои от моряците са знаели и кои не.

Кокаинът бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовен съд. Според материалите на делото това е кораб OS CASTRO. Самото прехвърляне е станало през тъмната част на денонощието.

Властите в Испания се позовават на множество специални разузнавателни средства, засечени са разговори и срещи, открити са множество други доказателства, включително данни за координатите, на които кокаинът трябвало да бъде разтоварен на друг съд. Потвърдени са предварително изтеклите данни за среща на капитана с представители на наркотрафикантите, като в една от тях е участвал и друг неназован български гражданин.

От решението на съда не става ясно какви заплахи са получили капитанът и другите моряци, нито какво е участието на българската фирма, която ги е изпратила на злощастния рейс. Според показанията на капитана обаче, българската фирма е издавала разпореждания, които са съгласувани с наркотрафикантите.


Виж коментарите (1)

Още по темата (53):
12.11.2020 Румен Денев от кокаиновия кораб излиза предсрочно на свобода
23.11.2017 Вече са известни присъдите срещу екипажа на кораба "Св. Николай"
07.12.2016 Кой и как защитава правата на българските моряци
06.12.2016 Нечувана глоба от над 1 млрд. евро за моряците от "Свети Николай"
03.08.2016 Испания осъди на затвор българските моряци от кораба "Св. Николай“
16.03.2016 Започна процесът срещу българските моряци от кокаиновия кораб "Свети
Николай"
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).