Киев готви иск към Москва за 80 милиарда долара

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:03 / 18.03.2014
1542
След като властите в Крим предприеха действия по национализирането на редица украински компании, основно в енергийния сектор, Киев също обяви ответни мерки. Украйна подготвя иск към Москва, свързан с активите в твърда валута в Държавната банка на бившия Съветски съюз, които след 1 януари 1992 г. са останали на разположение на Русия. И докато Киев иска връщането на близо 80 милиарда долара, жителите на много градове в Крим не могат да използват банковите си карти за разплащане, тъй като банкоматите в автономната република или не работят, или не пускат пари.

Киев готви иск към Москва за 80 милиарда долара. Според украинския правосъден министърът Павел Петренко на толкова възлизат средствата в твърда валута в Държавната банка на бившия Съветски съюз, които след 1 януари 1992 г. са останали на разположение на Русия. Украйна ще претендира и за недвижимите имоти на бившия Съветски съюз зад граница, където са били настанени дипломатическите представителства и са били обща собственост на държавите в съюза, съобщават украинските медии.

Мярката очевидно е отговор на пълната национализация, обявена в Крим след провеждането на референдума, на който с огромно мнозинство местните жители избраха републиката да излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация. Кримските власти обявиха за собственост на републиката всички държавни предприятия, досега собственост на Украйна.

Вече са предприети стъпки за национализацията на енергийните компании, съобщава Асошиейтед прес. Малко след гласуването на декларацията на независимостта от Украйна, местните власти гласуваха национализацията на местните капитали на държавната петролна компания "Черноморнафтагаз". Национализира се и "континенталният шелф и икономическата зона" в Черно море. Активите на други две енергийни компании, "Укртрансгаз" и "Феодосия", също се одържавяват.

Междувременно стана ясно, че много магазини в Крим вече не приемат банкови карти за разплащане, като купувачите могат да платят само в брой. В Симферопол, Севастопол и други кримски градове банкоматите или не работят, или не дават пари. Това е проблем за доста от жителите на Крим, които не могат да се снабдят дори със стоки от първа необходимост освен ако не разполагат с пари в брой.


Виж коментарите (2)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).