Ким Чен-ун спечели изборите в Северна Корея със 100% от гласовете

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
08:45 / 03.03.2015
748
Корейската трудова партия, единствената партия в КНДР, спечели провелите се в неделя избори за Върховно народно събрание.

Председателстваната от Ким Чен-ун партия получи 100% от гласовете с избирателна активност също от 100%.

Гласоподавателите "имаха избор" между "да" и "не".

Вчерашните избори за Върховно народно събрание бяха първите от идването на власт на Ким Чен-ун след смъртта на баща му през декември 2011 година.

Парламентарни избори се провеждат в Северна Корея веднъж на пет години. Върховното народно събрание заседава два пъти годишно, понякога сесията продължава само ден. Одобряват се бюджетът и решенията, взети от Корейската трудова партия.

Последната сесия бе през април 2013 година. На нея бе приет специален декрет за статута на Северна Корея като ядрена сила.

За чуждестранните наблюдатели интерес представляваше списъкът на кандидатите, тъй като дава информация за лицата, издигащи се по йерархичната стълбица или изпаднали в немилост след последната чистка, извършена от Ким Чен-ун. Севернокорейският вожд отстрани редица представители на върхушката и екзекутира няколко висши кадри, сред които своя чичо и ментор Джан Сон Тхек - осъден на смърт за държавна измяна и корупция.

Изборите служат на режима и като един вид преброяване на населението, тъй както функционери посещават всеки дом, за да регистрират присъствието или отсъствието на вписани в списъците избиратели. Така според АФП може да се установи броят на избягалите севернокорейци в Китай или Южна Корея.

На изборите през 2009 година кандидатите бяха одобрени със 100% от гласовете.


Виж коментарите (4)
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е критично, вицепремиерът ще поеме нег...
Фалира голяма модна верига
Ружа Игнатова крие палати в Дубай
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...
Българка в Словакия: Хората тук са много шокирани!
"Ти си следващият": Арестуваха мъж за заплаха към сръбския презид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).