Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кирил Петков в Скопие: Добросъседството ще се измерва в реални резултати
Автор: Екип Burgas24.bg 15:59 / 18.01.2022Коментари (1)600
"Оттук нататък добросъседството ще се измерва в реални, постигнати стъпки и резултати.“ Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Това е първото официално посещение на премиера Петков в западната ни съседка.

Българският министър-председател изрази задоволство от приятелския разговор с Ковачевски. Двамата правителствени ръководители бяха единодушни, че днешната среща ще даде тласък към нови възможности за обогатяване на взаимоотношенията между двете държави. Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха да бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. "Всяка седмица ще има срещи на съвместните работни групи, за да покажем на нашите народи, че добросъседството не остава само на ниво политически изказвания, а пътувания, бизнес и търговия“, беше категоричен премиерът Кирил Петков. В този контекст министър-председателят Петков очаква съвсем скоро да заработи самолетната връзка София-Скопие.

В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции, България е приела да използва краткото име “Северна Македония" като равностойно на дългото име “Република Северна Македония". За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави.

Двамата премиери съобщиха, че следващата седмица в София ще се проведе съвместното работно заседание на двете правителства.

Димитър Ковачески благодари на премиера Кирил Петков и българската делегация затова, че са първите официални гости след избирането на новото правителство на Република Северна Македония.

По-късно двамата правителствени ръководители присъстваха на представянето на приложението "dDnevnik“, което е в помощ на живота на диабетиците. Премиерът Петков изтъкна, че тази иновация ще подпомогне диабетиците по-лесно да се справят с предизвикателствата на заболяването и посочи, че чрез подобни продукти страната ни може да има по-широко присъствие на световните пазари.

В столицата на Република Северна Македония двамата премиери Кирил Петков и Димитър Ковачевски поднесоха цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.

По-късно двамата министър-председатели откриха заедно офис на Българската телеграфна агенция в Скопие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ПРОСТАКО,в България не е имало *фашизъм* и *фашиСТки режим*!Какви ги плещиш,недоучен клоун?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: