Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Китай се зарича да построи космическа станция на Луната до 2030 г. – до четири години преди НАСА
Автор: Рени Томович 15:03 / 25.04.2023Коментари (0)2596
©
Китай може да е късно процъфтяващ в изследването на космоса, но той разкри грандиозна визия, която може да го накара да стане първата нация, изградила лунна база на Луната, пише Daily Mail.

Пекин не само иска да пусне китайски ботуши на повърхността на спътника на Земята през следващите седем години, но също така може да победи САЩ, за да има постоянен аванпост там.

НАСА по-рано разкри цел за създаване на собствен базов лагер Артемида до 2030 г., график, който ще постави двете страни на курс на сблъсък и ще създаде апетитната перспектива за епична космическа надпревара през 21-ви век.

У Вейрен, физикът, който ръководи мисията на Китай до Луната, каза пред държавните медии, че Пекин иска да създаде лунна научна и изследователска станция преди края на десетилетието.

"До 2030 г. стъпките на китайския народ ще бъдат оставени на Луната“, каза той. — Няма съмнение.

Това идва две години след като Китай обяви плановете си с Русия да създадат съвместна база на Луната до 2035 г.

Това последно съобщение предполага, че двамата са ускорили целта си в опит да победят водения от САЩ западен контингент, който включва космическите агенции на Канада, Европа и Япония.

Изтекли документи миналата година предполагат, че НАСА се е насочила към 2034 г. за началото на начинанието си за изграждане на база на Луната.

Американската космическа агенция обаче също така изрази надежди да има постоянен лунен пост до края на това десетилетие, докато само миналата седмица служители намекнаха, че работата може да започне още с мисията Artemis VII.

Това може да започне между 2029 г. и 2030 г. в зависимост от успеха на по-ранните етапи в програмата.

Китай е сравнително новодошъл, що се отнася до космическите начинания, но има редица впечатляващи успехи през последното десетилетие.

Той изстреля Chang'e 1 без екипаж през 2007 г., за да обиколи Луната и през 2013 г. направи успешно безпилотно кацане там.

Шест години по-късно тя стана първата държава, която кацна на обратната страна на Луната, а в края на 2020 г. нейната сонда Chang'e-5 успешно върна камъни и "почва“, които взе от повърхността.

Това се разглежда като още една демонстрация на нарастващия капацитет на страната в космоса.

Русия, от друга страна, изглежда се движи в обратната посока.

Някога суперсила заедно със САЩ, тя се превърна от пионер в космоса до донякъде страничен играч, загубил монопола си да отвежда астронавти до Международната космическа станция след появата на SpaceX на Илън Мъск.

Като се има предвид това, Москва все още има значителен експертен опит и очевидно се възприема от Китай като идеалния партньор в начинанията му за база на Луната.

През 2021 г. руската космическа агенция Роскосмос разкри, че е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на изследователски съоръжения на повърхността на Луната.

Двете страни заявиха, че ще си сътрудничат в планирането, проектирането, разработването и експлоатацията на изследователската станция.

Въпреки че първоначалната цел беше да се построи лунният пост до 2035 г., изглежда, че Пекин и Москва вече имат едно око да се изправят един до друг с НАСА в надпреварата да станат доминиращата световна сила в космоса.

Според официалния си график Пекин ще изстреля Chang'e 7 през 2026 г. за "задача за цялостно проучване“ за търсене на вода на южния полюс на Луната.

Две години по-късно Chang'e 8 ще помогне за изграждането на международна лунна станция, която ще бъде достъпна за използване от други нации, каза Ву пред държавния телевизионен оператор China Central Television.

"Основната му задача ще бъде да изследва ресурсите на Луната и да експериментира с повторното използване на ресурсите“, добави той.

"Например ще има въпроси като дали могат да се строят сгради там, дали могат да се използват тухли и как ще се провеждат комуникациите.“

За сравнение, НАСА току-що посочи четирима астронавти като част от първия си лунен екипаж от 50 години .

Целта е Artemis II да лети около Луната следващата година, с кацане на Луната някъде през 2025 г., което ще види първата жена и първият цветнокож човек да стъпи на повърхността като част от мисията Artemis III.

Въпреки това, има широко разпространено убеждение, че тази времева линия ще се изплъзне леко.

Американската космическа агенция посочи, че първите мисии, които ще започнат изграждането на база на Луната, ще бъдат Artemis VII, VIII и IX, което вероятно ще бъде приблизително по същото време, когато Chang'e 8 е планирано да направи същото.

Както Америка, така и Китай-Русия се насочват към изследването на южния лунен полюс за своите лунни аванпостове, тъй като е известно, че съдържа големи количества воден лед, който може да бъде събран за бъдещи колонии.

Плановете на НАСА за единичен базов лагер на Артемида на южния полюс на Луната бяха разкрити за първи път през 2020 г.

Само че миналата седмица служители предположиха, че може да работят с международни партньори като Европейската космическа агенция, за да разширят това до поредица от бази на Луната.

Една от ползите би била, че ще добави излишък към мисии, които биха могли да се сблъскат с катастрофални извънредни ситуации на Луната. 

Джим Фрий, асоцииран администратор на НАСА за разработване на системи за изследване, каза на брифинг за пресата, че това също ще позволи на програмата Artemis да увеличи максимално своя научен потенциал.

"Така че може би можем да имаме два или три сайта, на които да отидем, които да помогнат на нашето научно разнообразие, защото причината да правим Artemis на първо място е науката“, каза Фрий.

"Вероятно разглеждаме по-късните мисии, като [Артемида] 7, 8 и 9, където започваме да разглеждаме добавянето на постоянно обитаване на повърхността.“

САЩ първи кацнаха човек на Луната през 1969 г. и изпратиха още 11 на лунната повърхност до 1972 г., но оттогава не са били там.

Миналата година стартира новата програма Artemis като наследник на изключително успешната Apollo от 21 век.

Мисията Artemis I без екипаж видя космическия кораб Orion на НАСА, изстрелян в орбита с ракета Space Launch System (SLS) и изпратен на 25-дневно пътуване около Луната и обратно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: