Китайските власти обявиха, че са разкрили шпионин на ЦРУ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:05 / 11.08.2023
525
Гражданската шпионска агенция на Китай е разобличила китайски гражданин, за когото се твърди, че е предоставил чувствителна военна информация на ЦРУ. Това е последното от поредицата публични обвинения в шпионаж между Вашингтон и Пекин, пише CNN.

В изявление от 11 август Министерството на държавната сигурност на Китай е заявило, че заподозреният, идентифициран с фамилията си Зенг, е работил за неидентифицирана китайска военнопромишлена група на длъжност, която му е дала достъп до важна класифицирана информация.

Министерството е заявило, че 52-годишният Зенг е изпратен от работодателя си, за да продължи обучението си в Италия. Твърди се, че докато е бил там, към него се е приближил служител на посолството на САЩ и постепенно двамата са развили "близки отношения" чрез дейности като "вечери, излети и гледане на опери", се посочва в изявлението.

Министерството твърди, че със задълбочаването на взаимоотношенията им американският служител се е разкрил като офицер от ЦРУ. Твърди се, че на Зенг е била предложена "огромна сума" пари и имиграция в САЩ за семейството му в замяна на чувствителна информация за китайската армия.

Зенг е подписал споразумение за шпионаж със САЩ и е получил оценка, както и обучение, според данни на китайското министерство.

След като завършва обучението си, Зенг се е заврнал в Китай и се твърди, че се е срещал многократно със служители на ЦРУ, за да предостави "голямо количество основна разузнавателна информация".

Китайското министерство е отбелязало, че е предприело "задължителни мерки" срещу Зенг, след като в хода на разследването е получило доказателства за шпионската му дейност. Случаят е предаден на прокуратурата за разглеждане и повдигане на обвинение.

Съобщението на Китай за предполагаемия шпионин на ЦРУ идва седмица, след като двама американски военни моряци в Калифорния са арестувани за предполагаемо предоставяне на чувствителна военна информация на САЩ на китайски разузнавачи.

Министерството на държавната сигурност на Китай е гражданска агенция, която контролира разузнаването и контраразузнаването както в Китай, така и в чужбина. Нейните правомощия предизвикват аналогии с обединените ЦРУ и ФБР, но тя е далеч по-потайна в работата си, пише американската медия, няма дори публичен уебсайт, на който да описва дейността си.

Напоследък обаче министерството се изявява по-активно. На 1 август то стартира публичен акаунт в Wechat, китайското суперприложение, призовавайки "всички членове на обществото" да се включат в борбата му срещу шпионажа и предлагайки награди и защита за тези, които предоставят информация.

Изявлението за случая на Зенг също е публикувано в акаунта на министерството в Wechat.

Китайската армия също има собствена разузнавателна агенция.

Съединените щати и Китай отдавна се шпионират взаимно, но неотдавнашното влошаване на връзките между двете най-големи икономики в света засили това съперничество.

Управляващите от Китайската комунистическа партия отдавна прокарват тезата, че "чужди сили" се опитват да подкопаят възхода на страната, докато Си Дзинпин, най-настойчивият и авторитарен президент на Китай, превърна държавната сигурност в свой основен приоритет.

Миналия месец Китай представи преработен вариант на вече мащабния си закон за борба с шпионажа, който допълнително разшири определението за шпионаж.

Според The New York Times операциите на ЦРУ в Китай са претърпели зашеметяващ неуспех от 2010 г., когато китайското правителство е убило или вкарало в затвора повече от десет агенти в продължение на две години.

През 2021 г. CNN съобщи, че агенцията преразглежда начина, по който обучава и управлява мрежата си от шпиони, като част от широкообхватния преход за по-тясно фокусиране върху противници като Китай и Русия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
01.03.2024 Бивш американски дипломат призна, че е шпионирал за Куба в продължение на десетилетия
02.02.2024 Полицията в Индия освободи гълъб, заподозрян в шпионаж в полза на Китай
16.01.2023 Япония може да се превърне в "азиатска Украйна"
05.01.2023 Новият външен министър на Китай подчерта важността на отношенията със САЩ
30.12.2022 Китай назначава посланика си в САЩ за нов министър на външните работи
30.12.2022 CNN: Китайски изтребител е прехванал американски разузнавател самолет на Южнокитайско море
Още новини от Международни новини:
Роберт Фицо е поставен в изкуствена кома
Гърция не спира да се тресе
Операцията на Фицо е била успешна, състоянието му е стабилно
Роберт Фицо е с опасност за живота
Експерт по сигурността за стрелбата срещу Фицо: Изваден е духът о...
4 изстрела срещу словашкия премиер!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).