Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кой се опита да отрови Алексей Навални?
Автор: Екип Burgas24.bg 13:25 / 22.08.2020Коментари (3)1222
©
Списъкът на заподозрените, които пожелаха Алексей Навални да "боледува" , е дълъг. Руският опозиционен лидер и антикорупционен кръстоносец има толкова много врагове, колкото обвинения е повдигнал за корупция срещу руския политически елит, пише "Политико", цитирани от БГНЕС.

Той е и най-силния политически опонент на Владимир Путин - и беше в центъра на организирането на предизвикателство срещу държавната политика на руския президент по отношение на регионалната власт на изборите следващия месец.

И така, след като се разболял и изгубил съзнание по време на полет от сибирския град Томск в четвъртък, не отне много време издирването на виновник.

"Това е Путин," написа в Туитър говорителката на Навални Кира Ярмиш, казвайки че Навални е бил отровен. "Независимо дали той лично е дал поръчката или не, отговорността е изцяло върху него.“

Обвинението не е изненадващо: Русия има дълга история, в която здравето на критиците на Кремъл внезапно се срива.

Заболяването на Навални прилича зловещо на случилото се с журналистката и критик на Путин Анна Политковская през 2004 г., когато тя внезапно припадна, след като се качи на самолет на път да информира за криза със заложници. Както в случая с Навални, близките до Политковская посочиха чаша чай, третирана с токсин като предполагаемата причина. (Политковская оцеля след това нападение, но беше убита пред дома си две години по-късно.)

Влизащите в новините хранителни отравяния на избягалите от Русия Александър Литвиненко и Сергей Скрипал са други примери - какъвто е случаят с активиста на опозицията Пьотър Верзилов, който се разболя, след като присъства на съдебно заседание през 2018 година.

Не липсват могъщи руснаци, които биха се радвали да го няма. "Това е огромен удар за политическата система на Русия“, заяви Алексей Венедиктов, редактор на радиостанцията "Ехо Москвы“. "Но бенефициентите не са трудни за намиране.“

"Бенефициентите“, които той и други коментатори посочиха, са богатите и известни, които са били обект на разследвания на Навални за корупция и фракции в елита с връзки с конкурентни правоприлагащи структури, които се борят за по-голямо влияние.

Но също така трудно може да се отрече, че моментът на случилото се с Навални идва в политически деликатен момент за Кремъл. През последните седмици съседната Беларус беше разтърсена от мащабни улични протести, призоваващи за оставката на дългогодишния лидер Александър Лукашенко.

Въстанието в съседство е точно от вида на гражданско недоволство, каквото Путин, чиито рейтинги падат, смята за екзистенциална заплаха - и Навални го разпалва в социалните медии.

"Въпросът, който се разиграва пред очите ни в Беларус в момента, е: Може ли гражданският протест да разтърси управляващия с връзки в силовите структури?“, пита Абас Галямов, политически анализатор и бивш текстописец на речи в Кремъл.

"Ако успее в Беларус, тогава това ще вдъхнови опозицията тук и ще деморализира привържениците на Путин. Това може също да принуди Путин да преразгледа собствената си политическа стратегия след 2024 г. “, когато настоящият му мандат приключва.

По-рано това лято Путин – обявил за приключването на най-лошото от кризата с коронавируса - организира и спечели вот за конституционните реформи, които проправят пътя му да остане президент до 2036 година.

Въпреки че властта на Путин беше оспорена от критиците на президента, нямаше мащабни протести срещу него.

Това се случи до голяма степен, защото Навални - може би единственият политически играч, способен да организира протест в цялата страна - призова за бойкот на вота, но не направи много повече. Вместо това той призова своите привърженици да насочат енергията си към регионалните избори през септември.

По-конкретно, той насърчи стратегия за "интелигентно гласуване“, предназначена да изтласка подкрепяните от Кремъл кандидати, като консолидира подкрепата зад най-големите им съперници. Това се използва при изборите за общински съвет в Москва миналата година, което доведе до загуба на почти половината от местата от проправителствените кандидати - победа, която екипът на Навални се надяваше да повтори това лято в цялата страна в хода на подготовката за важните избори за Държавна дума през 2021 г.

Когато Навални се разболя, той се връщаше от предизборно пътуване до Сибир, което включваше третия по големина град на Русия Новосибирск, където 34 кандидати на опозицията се кандидатират за 50 места в общинския съвет.

Това е надпревара, в която опозицията смята, че може да постигне истински пробив, тъй като е налице широко недоволство и антиелитарни настроения в руската периферия. Сергей Бойко, регионалният ръководител на кампанията на Навални в Новосибирск, се класира втори на изборите за кмет миналата година.

"Хората тук са по-самостоятелни“, казва Олга Картавцева, ръководител на кампанията на Навални в Омск, града, където Навални влезе в болница. "Сибир е далеч от центъра. Пипалата на Москва не стигат до тук. "

В град Хабаровск в Далечния изток на Русия избухнаха мащабни протести миналия месец след ареста на местния губернатор. Протестите бързо се насочиха срещу Москва и самия Путин.

"Нагласите за протест се увеличават", заяви политическият анализатор Галямов. "Хабаровск е перфектен пример. Има нужда само от спусък - независимо дали става въпрос за екологична, икономическа или политическа история - и всеки руски регион има потенциал да се взриви. "

С изолирането на Навални неговите врагове могат да залагат на това, че протестите като този в Хабаровск ще останат изолирани инциденти.

Привържениците му, от друга страна, смятат, че самото предполагаемо отравяне може да се превърне в обединяващ сигнал за опозицията.

"Вместо да отслаби базата му на подкрепа, случилото се с него ще мотивира хората да говорят“, прогнозира Картавцева. "Ще действа като катализатор на протеста.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Слънчарски
премахни филтъра

+1
 
 
Дам, мръсно нещо е това политиката. Толкова много вероятности, възможности, ходове. Играчите въртят фигурите на дъската, но залогът е реален, дори на живот и смърт. Дали Путин е бил поръчителя, ще се разбере от следващите му ходове. Дори и това не е сигурно, защото понякога има и блъфиращи/"кухи" тактики с цел объркване на противника. Дали Навални сам не е изпил нещо, с което да се постави в кома, и да се свести до няколко дни. Така, когато се събуди, ще е като истински прероден Исус и общо взето подкрепата на народа му е в кърпа вързана. Тик-так. Ход, пат, ход, шах и мат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: