Конституционният съд на РСМ образува дела за българските сдружения в Охрид и Битоля

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:40 / 10.11.2022
759
Дела, с които се оспорват Уставите и Програмите  на сдруженията "Културен център Иван Михайлов“ в Битоля и "Цар Борис III – Охрид“, са образувани в Конституционния съд на Република Северна Македония (РСМ), предава БТА.

По отношение на сдружението "Културен център Иван Михайлов“ в Битоля магистратите са сезирани от опозиционната партия Левица. Тя оспорва Устава и Програмата на сдружението, твърдейки, че те противоречат на основния закон на югозападната ни съседка.

"От Левица посочват, че действията на сдружението "Иван Михайлов" в Битоля са насочени към разрушаване на конституционния ред на Република Северна Македония и разпалване на национална омраза и нетърпимост. Вносителите настояват за отмяна на посочените документи", пише в съобщението на Конституционния съд на РСМ.

Делото е в начален етап за изготвяне на доклад с конкретно предложение, по което Конституционният съд на страната ще се произнесе.

Второто образувано дело е по отношение на Програмата и Устава на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи "Цар Борис III - Охрид“, като и в този случай то е в предварителна процедура.

Вносител на инициативата в Конституционния съд е адвокат Тони Менкиновски. Юристът оспорва документите с твърденията, че те са "противоконституционни, тъй като са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред, отричане и възпрепятстване на свободното изразяване на националната идентичност на македонския народ и разпалване на национална омраза и нетърпимост".

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
06.02.2024 Предлагат Желязко Радуков за посланик на България в РСМ
25.01.2024 Димитър Ковачевски подава оставка: ВМРО-ДПМНЕ предложи кандидат за техническо правителство
09.01.2024 Пендиков сравнява ситуацията в РСМ с лагерите на смъртта на Югославия, иска съдействие от българските власти и ЕС
27.11.2023 Вучич: Българите се оплакват, защото сме по-популярни от тях в Македония
17.11.2023 Ковачевски се закани: България и ЕС въведоха незаконен данък върху транзита на руски газ, няма да оставим нещата така
04.11.2023 Ескобар: България няма да поставя нови условия към РСМ
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).