Кристалина Георгиева предложи на ООН нов глобален модел за финансиране на хуманитарната помощ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
12:48 / 18.01.2016
932
Нов глобален модел на финансиране на хуманитарната помощ в света предложи Работна група на високо равнище на ООН, ръководена от заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Това съобщиха от пресцентъра на ЕК в България.

Георгиева представи доклада по темата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в неделя в Дубай. През май 2015 г. той възложи на експертите да потърсят системни решения за затваряне на огромната дупка във финансирането на хуманитарната помощ, която в момента възлиза на 15 милиарда долара.

"Това е проблем, който при наличие на добра политическа воля, може да бъде решен. В този наш богат свят никой не бива да умира или да живее в унижение заради липса на пари", каза Георгиева при представянето на доклада. Според нея подпомагането на хора в нужда е не само морално задължение, но също е в интерес на отделните държави, тъй като нестабилността в един регион може да има глобални последици.

Работната група предлага да се разшири базата за финансиране на хуманитарната помощ, вместо да се разчита на малък брой дарители, и да се подобри ефикасността и прозрачността в дейността на хуманитарните организации.
Докладът ще бъде обсъден на първата световна хуманитарна среща на високо равнище, която ще се състои през май в Истанбул.

Кристалина Георгиева е съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ заедно със султана на Перак, Малайзия, Назрин Шах.
Европейският съюз и страните-членки са най-големият донор на хуманитарна помощ в света.


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Робуват на марки, дават щури пари за дрехи и затъват в дългове
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...
Международен анализатор за смъртта на иранския президент: Можем д...
Проф. Владимир Чуков: Всякакви версии за инцидента с Раиси са на ...
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).