Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лидерите на ЕС не приеха нов пакет енергийни мерки
Автор: Иван Христов 08:34 / 21.10.2022Коментари (1)503
©
Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз не успяха да одобрят нов пакет от мерки, предложен от Европейската комисия (ЕК) за борба с енергийната криза, включително предложения за създаване на "динамичен коридор на цените на газа". Те само дадоха "стратегически указания" на ЕК и Съвета на ЕС за доразвиване на тези предложения. Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел  именно такова споразумение е постигнато след повече от десет часа дискусия на срещата на върха, пишат ТАСС и Bloomberg. Лидерите в частност поискаха ЕК да предотврати нормирането на потреблението на газ в страните от общността, както и да гарантира, че бъдещите мерки за контрол на цените на синьото гориво няма да засегнат съществуващите дългосрочни договори за доставката му.

"Срещата на върха на ЕС реши, че по време на криза е необходимо да се ускори и засили приемането на мерки за намаляване на търсенето на енергийни ресурси, гарантиране на сигурността на доставките, предотвратяване на нормирането на потреблението и осигуряване на намаление на цените за частните потребители и бизнеса“, се казва в заключително изявление на енергийната среща.

"Европейският съвет призова Съвета на ЕС и Европейската комисия спешно да представят конкретен набор от действия по допълнителни [енергийни] мерки, както и по по-ранни предложения на Европейската комисия, включително оценка на тяхното въздействие върху съществуващи договори [за енергийни доставки]. Освен това трябва да бъдат оценени последиците за съществуващите договори, по-специално за да се гарантира, че не засягат дългосрочните договори“, се казва в окончателния документ. Той също така призовава ЕК да "вземе предвид различните условия и различните енергийни баланси на страните от ЕС".

В списъка с мерки, които трябва да бъдат оценени и финализирани, лидерите на ЕС включиха предложения за съвместни покупки на газ, за ​​създаване на динамичен коридор, който определя пределната борсова цена на газа, за създаване през 2023 г. на нов механизъм за ценообразуване в газовия пазар, за разширяване на инвестициите за ускорен преход към алтернативни енергийни източници, както и реформиране на електроенергийния пазар в ЕС.

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза на свой ред на пресконференция, че лидерите на 27-те страни от ЕС "са дали стратегически насоки" за работа по нов пакет от мерки. "Срещата на върха показа силна воля за постигане на общо решение за енергетиката. Разбира се, различните държави имат различни приоритети. Но ние направихме голяма крачка напред към общи покупки на газ и правила за обмен на газ. Освен това се доближихме до решение за регулиране на борсовите цени на газа и за инвестициите, необходими за развитието и модернизацията на [енергийната система на ЕС]“, каза тя.

Според Мишел участниците в срещата са показали решимост да работят за постигане на споразумение. "Има единодушна решимост да работим заедно за намаляване на [енергийните] цени, осигуряване на доставките на газ и намаляване на [енергийното] търсене“, заяви той, обещавайки, че гражданите на ЕС могат да "почувстват практическите резултати много скоро“.

Германският канцлер Олаф Шолц, който беше един от най-гласните критици в ЕС на предложенията за ограничаване на цените на газа от страх, че това ще прекъсне доставките за Европа, каза, че е доволен от резултатите от срещата на върха и че е необходима още много работа.

"Мисля, че това е добро решение, което отговаря на всички критерии, с които ние, поне в Германия, трябва да се справим“, отбеляза Шолц. "Но всичко това, разбира се, трябва да се развива по-конкретно“, добави той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: