Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ликвидираха влиятелен наркобос заради жена му
Автор: Екип Burgas24.bg 09:45 / 13.09.2022Коментари (0)590
©
Лидерът на черногорския мафиотски Шкалярски клан Йован Вукотич бе застрелян на  в Истанбул. Убийството се е случило на 8 септември. Както е известно, Шкалярският клан контролира търговията с наркотици на територията на Западните Балкани. Основният им бизнес е контрабанда на кокаин, като йерархичното разделение в клана, финансовата им мощ, корупционна мрежа и престъпни дейности са точно очертани.

Дрога за 300 млн. евро е в основата на ликвидацията на най-известния и влиятелен наркобос в Черна гора. Изчезнала пратка от 200 кг кокаин коства живота на топмафиота, който преди това оцеля в два атентата. Водачът на страховития Шкалярски клан е застрелян с няколко куршума на кръстовище в Истанбул.

Към колата на Йован се приближава мотоциклет с двама души на него. От близко разстояние го екзекутират с пистолет. Изпразват целия пълнител в тялото му. На седалката до Вукотич е бременната му съпруга Деяне Живкович. Отзад е малолетната им дъщеря. Двете остават невредими след показното убийство.

Оказва се, че именно нежната половинка на мафиота носи основната вина за гибелта му. Йован е дълбоко покрит в турския мегаполис, но не и жена му. Тя го раздава безгрижно и почти всеки уикенд е на шопинг в известните молове. Палачите на Йован почват да я следят и така се добират до него. В джобовете на якето му турските полицаи намират фалшив македонски паспорт с негова снимка и имена Георги Андонов. Проверка на отпечатъците му разкрива, че става дума за прочутия черногорски престъпник Йован Вукотич, обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол, пише "България днес".

Според оперативна информация членове и съдружници на мафиотската групировка пренасят кокаин на територията на Белгия, Швеция, Холандия, Испания и Италия, разказва "Параграф 22".

Известният "капитан" от шкалярския клан Далибор Джурич например беше разстрелян през 2016 г. от снайперист, докато се разхождал в двора на затвора Спуж, където излежаваше присъда от октомври 2014 година. Покушението беше част от серията убийства, извършени след 2002 г., като в основата на гангстерската война между которските кланове бе изчезването на пратка от 300 кг кокаин. Следите на дрогата, собственост на черногорската мафия, се загубиха във Валенсия, след което в Черна гора стана страшно. А древният адриатически град Котор, включен в списъка на ЮНЕСКО за културно-историческото наследство, се сдоби и с прозвището Черногорската Сицилия. Причината - извършените над 40 поръчкови убийства на членове на двата най-големи престъпни клана в страната.

През 2015 г. черногорската полиция съвсем случайно попадна в Котор на монтирана система за видеонаблюдение, която обаче не е била на тамошното МВР, а е била инсталирана от которските мафиоти. Правителството изпрати в Котор специално антитерористично звено, което разкри, че освен системата за видеонаблюдение бандитите разполагали и с информатори в полицията. Един от шефовете й, Златко Самарджич, беше арестуван за корупция и изтичане на информация към Кавачкия клан. 

Свои хора в силовите структури имат и шкалярите. През декември 2016 г. например Йован Йованович успя да избяга от полицейския участък в Котор  с помощта на полицая Милия Бюджишич, който го придружавал до тоалетната.  През януари 2017 г. пък стана известно, че инспектор Далиборка Делич от дирекцията за международно полицейско сътрудничество в Черна гора възпрепятствала поредица от разследвания срещу которската мафия. Беше установено че тя не придвижила ДНК проби в 427 случая, засягащи престъпления на которските бандити. Разкритията доведоха до трусове в полицията в Котор, които продължават до началото на 2018 г. с поредица от смени на висши полицейски ръководители  по подозрение в корупция.

На 11 септември 2018 г. Вукотич беше арестуван в курорт в Анталия, с фалшив македонски паспорт на името на Георги Андонов. След това Вукотич беше бързо депортиран в Сърбия, където беше осъден на 15 месеца затвор за притежаване на фалшиви документи. На заседанието той призна, че е фалшифицирал документа за пътуване и обясни че го е направил, защото е бил в синия списък за издирвани лица на Черна гора. Тогава Вукотич предложи да плати гаранция в размер на 250 000 евро, за да го пуснат, но съдът отхвърли предложението.

След като излежа присъдата си в Сърбия, Апелативният съд в Белград го екстрадира от Сърбия в Черна гора, която го издирваше за притежание на оръжие и опит за убийство.

Вукотич пое ръководство на мафиотския клан след убийството на неговия кръстник Игор Дедович в Атина на 19 януари 2020 година. Същата година, през ноември и декември пък бяха ликвидирани и лидерите на клана "Кавач", като убийствата им бяха приписани на Вукотич, който ги поръчал по мобилния си телефон от затвора с помощта на приложение за криптиране  Sky ECC.

Оперативната информация сочи, че шкалярският клан си сътрудничи тясно с пет организирани престъпни групи от Черна гора и региона, чиито лидери са Лука Бойович, Филип Корач, Саша Борета, Йово Джурович и Милан Вуйович. В полицейските досиета са регистрирани над 200 членове на клана, като в този списък има и десетки жени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: