Лондонско училище се отрече от Франсис Дрейк

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
12:37 / 11.01.2023
387
Основното училище "Сър Франсис Дрейк“ в Лондон реши да смени името си, тъй като според ръководството сегашното "се свързва с търговията с роби, което противоречи на ценностите" на институцията, съобщава британският вестник The ​​Daily Telegraph.

През 1581 г. Дрейк е посветен в рицарство от Елизабет I за поредица от победи над испанците в Америка и околосветско плаване. Но преди тези подвизи той, заедно с братовчед си сър Джон Хокинс, са участвали в пътувания, по време на които са залавяли африкански роби, отбелязва изданието.

След като допринася за поражението на Непобедимата армада през 1588 г., Дрейк се превръща в национален герой в Англия. Но на фона на протестите от движението Black Lives Matter, наследството на знаменития мореплавател бе преразгледано - и той започна да се възприема като "противоречива фигура", обяснява The Daily Telegraph.

В отговор на предложението за преименуване училището получи 450 писма от родители, служители, ученици и членове на местната общност. Според ръководството "по-голямата част от анкетираните“ подкрепят промяната на името, като "Двата дъба“ е най-популярната алтернатива с оглед дърветата, които растат пред сградата.

Предстои училището да смени и логото си, което изобразява кораб от XVI век. В същото време директорът на учебното заведение Карън Картрайт се опита да увери родителите, че няма да се налага да плащат за нова униформа.

Това не е първото "посегателство“ срещу Франсис Дрейк в родината му. През 2020 г. членовете на BLM безуспешно поискаха разрушаването на статуята на известния мореплавател, намираща се в Плимут, припомнят от редакцията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Проблем със смартфоните на iPhone причини много главоболия 
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).