Лоша новина за любителите на шоколада: Сладкото изкушение поскъпва

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:55 / 17.03.2024
1498
Големите африкански заводи за какао в Кот д'Ивоар и Гана са спрели или намалили преработката, защото не могат да си позволят да купуват зърна, което означава, че цените на шоколада по света вероятно ще скочат, съобщи Ройтерс, позовавайки се на четири търговски източника.

Производителите на шоколад вече увеличиха цените за потребителите след три години на слаби реколти от какао, като се очаква да последва четвърта такава в двете страни, които произвеждат близо 60 процента от какаото в света.

Цените на какаото са се увеличили повече от два пъти през последната година, чупейки постоянно рекордите.

Производителите не могат да правят шоколад, използвайки сурово какао и разчитат на преработвателите да превърнат зърната в масло и течност, които впоследствие да бъдат преработени в шоколад. Но преработвателите твърдят, че не могат да си позволят да купуват зърната.

Във втория световен производител на какао - Гана, повечето от осемте завода, включително държавната "Кокоа просесинг къмпани" (Cocoa Processing Company - CPC), многократно спират работа за седмици от началото на сезона през октомври, според информация от два различни източника от индустрията.

Компанията заяви, че работи с около 20 процента от капацитета си поради недостиг на зърна.

Ръстът на цените разрушава отдавна установен механизъм за световна търговия с какао, чрез който фермерите продават зърна на местни дилъри, които ги продават на преработвателни предприятия или световни търговци.

След това тези търговци продават зърна или какаови продукти - масло, прах и какаова течност, на световни шоколадови гиганти като "Нестле" (Nestle), "Хърши" (Hershey) и "Монделийз" (Mondelez).

Производителите на шоколад вече вдигнаха цените. Магазините за търговия на дребно в САЩ са таксували с 11,6 на сто повече шоколадови продукти миналата година в сравнение с 2022 г., показват данни на фирмата за пазарни проучвания "Съркана" (Circana).

Международната организация по какаото (ICCO) очаква световното производство на какао да спадне с 10,9 на сто до 4,45 милиона метрични тона този сезон.

Смилането, което е мярка за търсенето, ще падне с 4,8 на сто до 4,78 милиона, тъй като преработвателите се борят да купуват зърна и доставят по-малко масло на по-висока цена на производителите на шоколад, което от своя страна повишава цените.

Несъответствието между търсенето и предлагането ще остави пазара с дефицит от 374 000 тона този сезон спрямо 74 000 тона през миналия сезон, според Международната организация по какаото.

Това означава, че преработвателите и шоколадовите фирми ще трябва да се възползват от запасите от какао, за да покрият напълно нуждите си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
Удариха бившия кмет на Берлин с чанта
Този известен плаж, любим на много българи, ще бъде затворен и та...
Над 300 милиона души, отдали се на тази хуманна професия, празнув...
Април е поредният месец с рекордни температури
Тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее във вла...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).