Любимият политик на унгарците Виктор Орбан пак спечели с голямо мнозинство

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:25 / 07.04.2014
429
Управляващата партия ФИДЕС печели по категоричен начин парламентарните избори в Унгария. Водената от премиера Виктор Орбан консервативна формация вероятно ще има 135 депутати от 199 в местния парламент и ще продължи да управлява с комфортно мнозинство. ФИДЕС има около 44,5 % от гласовете за пропорционални листи, от които се избират 93 депутати и е спечелила в 96 от 103 едномандатни избирателни района, сочат предварителните резултати.

Далеч назад с около 26 на сто от гласовете остават социалистите и националистите от "Йобик".

Често критикуван от ЕС и Запада, Орбан следва политика твърдо противопоставяне на бюрократите от Брюксел и интернационалните банки и корпорации.

През 2010 година Орбан спечели парламентарния вот с убийствено мнозинство от 2/3 и за четири години промени драматично живота на унгарците.

Партията му прокара конституционни реформи, с които намали броя на депутатите от 386 на 199 и обяви бившата комунистическа партия за престъпна организация.

Вярващ протестант и баща на пет деца, дисидент и антокомунист, Орбан влиза в историята като най-младия премиер през 1998 - 2002, а сега - и като човек, който на два последователни избора печели квалифицирано парламентарно мнозинство в парламента.

Мерките му през изтеклия мандат срещу чуждестранните банки в Унгария ги принудиха да върнат в националната икономика няколко милиарда евро, а постоянните му усилия да сваля цената на енергията и разноските на домакинствата му спечелиха сериозна подкрепа сред избирателите. Дори и неговите противници признават, че сега в Унгария се живее по-добре, отколкото преди 4 години.

Категоричната победа на ФИДЕС на приключилите избори означава нов мандат за водената от партията политика и продължаване на реформите.

"Дами и господа, със смирение и достойнство, които ни прилягат, можем да кажем без никакво съмнение, че спечелихме изборите. Това не е просто една случайна победа. Това е толкова внушителна победа, чието значение не можем да определим за една нощ", заяви Виктор Орбан.

Той добави, че с този вот унгарците са казали НЕ на омразата и на излизането от ЕС.

Избирателите подкрепиха нашата политика за създаване на работни места и подкрепа на домакинствата, подчерта премиерът.

Със 135 места в парламента ФИДЕС ще има мнозинство от над две трети, което е достатъчно за иницииране на промени в конституцията, отбелязва "Ройтерс". Опозиционният ляволиберален блок, доминиран от социалистите, взема 39 депутатски мандата, а националистическата партия "Йобик" - 25.

Унгарският парламент вече се сформира по смесена избирателна система - 106 депутати се избират по мажоритарната, а 93-има по пропорционалната система. ФИДЕС удържа убедителна победа в провинцията, където нейните кандидати водят в 96 избирателни района и отстъпват само 10 мандата на левите. При партийните списъци десницата е събрала подкрепата на 45.7% от гласувалите, лявоцентристите на 24.45%, а "Йобик" - на 21.4%.

Избирателната активност е била 60.48%.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Френската полиция уби мъж, опитал се да подпали синагога
Орбан: Роберт Фицо е на косъм от смъртта
Състоянието на Роберт Фицо е критично, вицепремиерът ще поеме нег...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).