Мароко може да е замесено в корупционния скандал в ЕП

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
08:33 / 29.12.2022
400
Мароко вероятно също ще се окаже замесено в скандала около делото за корупция в Европейския парламент, свързано с Катар. Това съобщава изданието Der Spiegel, позовавайки се на поверителни документи.

По данни на редакцията северноафриканската държава може би е използвал различни видове влияние в ЕС дори по-интензивно и по-дълго от Катар. По-конкретно, някои от основните заподозрени по случая, включително бившият заместник-председател Ева Кайли, нейният сътрудник Франческо Джорджи и бившият депутат Антонио Панцери, са имали "съмнителни връзки“ с Мароко, преди да получат средства от Катар.

Според документите, разгледани от екипа на Der Spiegel, разследване на белгийските агенции за сигурност и разузнавателните агенции на други страни от ЕС разкрива "мрежа, работеща за Мароко, както и за Катар“, която се опитва да повлияе на работата на европейските институции чрез "подкупване на лица на ключови позиции“. Най-вече в Европейския парламент, но не само там, отбелязва изданието.

Твърди се, че мароканското външно разузнаване е наело екип, състоящ се от италианците Панцери, Джорджи и евродепутата Андреа Коцолино, за да повлияят на групата на социалдемократите в Европейския парламент още през 2019 г., се подчертава в документите.

Корупционен скандал в ЕП избухна на 9 декември, когато белгийската полиция проведе мащабна операция в Брюксел и арестува четирима души, включително заместник-председателя на Европейския парламент Кайли. Белгийската прокуратура заяви, че всички обвиняеми в разследването "са заподозрени в плащане на големи суми пари или предлагане на значителни подаръци на трети страни с политическа и/или стратегическа позиция, която им позволява да влияят върху решенията на Европейския парламент". Целта им е била да се подобри имиджът на Катар в ЕС преди Световното първенство по футбол през 2022 г.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
06.01.2023 Белгийските власти разрешиха на Кайли свиждане с дъщеря й
23.12.2022 Кайли остава в ареста още един месец, за да не бъде "отвлечена от катарските тайни служби"
22.12.2022 Гръцките власти запорираха недвижим имот и банкова сметка на Ева Кайли
16.12.2022 "Нова демокрация" прекрати партийното членство на Спираки на фона на разследването за измама
15.12.2022 Евродепутатите готвят план от 10 точки за борба с корупцията в ЕП
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).