Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Меркел за България: Без реформи няма икономически растеж
Автор: Екип Burgas24.bg 09:42 / 13.06.2015Коментари (0)1543
©
България е държава, която провежда дълбоки реформи в ключови сектори. Най-важното е, че страната демонстрира своята воля за промяна, един процес, свързан с много усилия.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на Форум на германския семеен бизнес, на който участва и президентът Росен Плевнелиев. Меркел бе категорична, че усилията на българските институции са "забелязани" и Европа трябва да ги подкрепи.

"Вече видяхме положителния ефект от този тип реформи в Испания, Португалия и Ирландия. Затова правим всичко възможно да насърчим и подкрепим България по този път.

Без реформи не могат да бъдат създавани работни места и няма икономически растеж.

Работим прекрасно с България и смятаме, че сега е правилният момент да задълбочим още повече нашето сътрудничество", заяви още канцлерът Меркел.

На свой ред президентът Росен Плевнелиев коментира, че регионът на Югоизточна Европа днес има значителни шансове да разгърне и реализира големия си потенциал.

"Всички страни на Балканите се стремят към икономическо и демократично развитие и са обединени от идеята, че европейската перспектива няма алтернатива", заяви още държавният глава. 

Той призова за неотслабващ ангажимент на ЕС към европейската интеграция в Югоизточна Европа, "защото е от решаващо значение за стабилността в региона.

"Важно е Европа своевременно да припознае и надгради потенциала на региона. Моето послание към вас е: използвайте този потенциал", подчерта Плевнелиев.

По думите му увеличаването на германските инвестиции на Балканите е от стратегическо значение както за държавите в региона, така и за стабилността в Европа.

"Търговският обмен между България и Германия за последните десет години се е увеличил седем пъти. Бизнесът се възползва и печели от новооткрития потенциал, както и от многообразието на нашите региони", заяви държавният глава.

Плевнелиев съобщи, че в скоро време се очакват в България да пристигнат няколко германски бизнес делегации.

Президентът призова да не се допуска нов опит за разделяне и изграждане на стени между държавите на Балканите, които отново да бъдат поставени в центъра на геополитически интереси.

"Нашето опасение е, че политиката на "велики сили" създава опасност от незачитане волята на народите. Това може да доведе до нови състояния на нестабилност. Историята ни учи, че Европа най-лесно се дестабилизира през Балканите. 

Затова Европейският съюз вече не би трябвало да гледа на Югоизточна Европа като на периферия, а като център на европейската политика", подчерта президентът.

Държавният глава беше категоричен, че влошаването на средата за сигурност в Европа, вследствие на кризите в Украйна и Близкия Изток и свързаните с тях увеличени миграционни потоци, изискват общ подход и обединяване на усилията на европейските държави.

"Единствено заедно ще постигнем сериозен напредък. Прогресът означава качество и устойчивост, основани на общите ни ценности", подчерта още в изказването си президентът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: