Министрите от ЕС решават за кандидатския статут на Босна и Херцеговина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:57 / 13.12.2022
434
Министрите по европейските въпроси на 27-те страни от ЕС, които се срещат днес в Брюксел, трябва да вземат решение за предоставяне на статут на кандидат на Босна и Херцеговина, което ще бъде първият етап от дългия процес на присъединяване на балканската държава към Блока, съобщава телевизионният канал N1.

Положително решение - което изисква единодушие - изглежда възможно, казват дипломатически източници, седмица след срещата на върха в Тирана, на която ЕС "препотвърди своя ангажимент" към перспективата за интегриране на Западните Балкани.

Някои от страните членки твърдо подкрепят Босна и Херцеговина да получи статут на кандидатка, включително Хърватия, докато другите са на мнение, че страната не е изпълнила необходимите условия за това.

След това евентуално дадената "зелена светлина“ от министрите трябва да бъде подкрепена от лидерите на Общността на срещата на върха на ЕС в четвъртък.

През октомври Европейската комисия препоръча на държавите-членки да предоставят статут на кандидат на БиХ, която има население от 3,5 милиона души, страда от бедност и политическа нестабилност и е изправена пред заплахата от сепаратизъм.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел подчерта необходимостта от "внасяне на положителен импулс“, като посочи, че войната в Украйна е придала "нов геополитически смисъл“ на разширяването, което е "дългосрочна инвестиция в мир, просперитет и стабилност за нашия континент".

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархей призова лидерите на Босна и Херцеговина "да се възползват максимално от тази историческа възможност и бързо да приложат мерките, посочени в препоръката на Комисията".

Комисията определи 14 приоритета за реформи, които остават "ключови за започване на преговори за присъединяване".

Признаването на статута на кандидат е само началото на дълъг процес.

Следващата стъпка, която също изисква единодушието на държавите-членки, е започването на официални преговори за присъединяване, което отнема време, тъй като страните кандидатки трябва да включат голям брой европейски законодателни актове в националното си законодателство.

Седем държави вече са официални кандидати за членство в ЕС: Турция (1999 г., сега замразен процес), Северна Македония (2005 г.), Черна гора (2010 г.), Сърбия (2012 г.), Албания (2014 г.), Украйна и Молдова (2022 г.). Косово също обяви намерението си да кандидатства за членство в ЕС.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
08.04.2024 Бойко Борисов се срещна с Оливер Вархеи, обсъдили са важни теми
24.01.2023 В БиХ определиха ЕС като "пожарникар, който не може да потуши нито един
пожар"
01.01.2023 Фон дер Лайен: Влизането на Хърватия в Шенген и еврозоната е символ на ново начало
30.12.2022 Правителството на Черна гора ще бъде съставено до 20 януари
19.12.2022 Дендиас e в Белград за разговори със сръбския си колега 
15.12.2022 Курти внесе в Съвета на ЕС молбата за членство на Косово
Още новини от Международни новини:
Проблем със смартфоните на iPhone причини много главоболия 
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).