Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на ООН осъдиха решението на Русия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:39 / 22.02.2022
623
Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на ООН осъдиха решението на Русия да признае за независими две отцепнически републики в Източна Украйна и заповедта на руския президент Владимир Путин да се пратят руски военнослужещи там, обобщават световните агенции.

По време на същото заседание руският представител в Съвета за сигурност пък увери, че Москва е отворена за дипломация.

Международно признатите граници на Украйна ще останат непроменени, независимо от изявленията и действията на Русия, заяви постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислиця по време на заседанието.

Украйна призовава Русия да анулира решението си за признаване на независимост на отцепнически украински територии и да се върне на масата на преговорите, както и да пристъпи към незабавно и проверяемо изтегляне на окупационните сили, допълни украинският представител, цитиран от Франс прес.

Още в началото на заседанието САЩ чрез гласа на постоянната си представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд определи като абсурд заповедта на Русия да разположи в Източна Украйна руски сили, които Москва нарича "миротворчески сили“, предаде Ройтерс. Представителката на САЩ допълни, че признаването от Москва на двата отцепнически района в Източна Украйна за независими е част от опита на Москва да създаде претекст за по-нататъшна инвазия на Украйна. Томас-Грийнфийлд допълни, че последиците от руските действия ще бъдат ужасни в Украйна, Европа и по целия свят и че ако Русия нахлуе в Украйна хуманитарните последици ще бъдат значителни.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Русия остава отворена за дипломацията, за намиране на дипломатическо решение. "При все това ние нямаме намерение да позволим кървава баня в Донбас“, допълни той.

По време на извънредното заседание редица постоянни представители, като тези на Франция, Норвегия, Ирландия, осъдиха действията на Русия относно Украйна. Постоянният представител на Албания Ферит Ходжа пък запита: "Кой ще е следващия, в който ще бъде извършено нахлуване?“

Британската постоянна представителка Барбара Уудуърд изиска от Русия да направи крачка назад, докато Бразилия призова за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна. Постоянният представител на Кения Мартин Кимани пък изрази силно безпокойство от новината от Русия, че признава независимостта на две територии в Украйна и че ще изпрати военни в източната част на тази страна.  Критични към Русия на заседанието бяха и Гана, и Обединените арабски емирства.

Китай се разграничи от партньорите си и не осъди експлицитно Русия. "Всички страни трябва да разрешават международните си разногласия чрез мирни средства в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН“, заяви постоянният представител на Пекин в Съвета за сигурност Чжан Цзюн. Той призова всички страни към сдържаност.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).