Мобилно приложение спасява израелците от ракетните нападения

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
12:08 / 20.10.2023
596
Мобилно приложение предупреждава израелците за предстоящи ракетни нападения, съобщи в интервю за "Фокус" българка, живееща в Израел. 

"Ние имаме апликация на телефоните си, която показва в реално време къде падат ракети. На 7 октомври, за около три часа страната беше залята с ракети", разказа Елица Уайлд, която живее в Тел Авив със съпруга си, но успява да се прибере в България на третия ден след обстрелването на израелската столица от Хамас. 

Мобилното приложение за ранно известяване на гражданите при ракетно нападение, е пуснато от израелската армия още през 2016 година. То е достъпно на иврит, арабски, английски и руски, както за айфони, така и за смартфони с операционната система "Андройд". Приложението е кръстено "Червена тревога" (Red Alert) и позволява предупрежденията да станат доста по-персонализирани и адаптирани. Чрез него израелските власти искат да минимизират паниката сред  хората, затова и предупрежденията са насочени само към населението в конкретния район, който е в опасност. Ако имат задействан джипиес на мобилния си телефон, те ще бъдат предупреждавани и в реално време, когато към тях лети ракета. Мобилното приложение предупреждава също за земетресения, цунами и опасни вещества.

Освен приложенията се използват и сирените за предупреждения, като по цялата територия на Израел са разположени над 3000 сирени.

При строителството на жилищни  блокове след 1990 години има изискване, по силата на специален закон, в сградата непременно да има отделна стая, или зала за бомбоубежище, каза още Елица Уайлд. Там понякога се налага хората да  престояват със седмици. Помещенията са оборудвани с всичко необходимо за живеене, както и монитори, от които се следят телевизоинните предавания и изявления на държавници и политически лидери.

Виж коментарите (0)

Още по темата (268):
11.06.2024 Защо поколението Z подкрепя Палестина в конфликта в Газа
09.06.2024 Бени Ганц подаде оставка от военния кабинет, обвинява Нетаняху, че проваля военните усилия в Газа
03.06.2024 Милен Керемедчиев: "Хамас" са големият победител на идеологическия фронт
02.06.2024 Малдивите забраниха влизането в страната на граждани с израелски паспорти
01.06.2024 Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с външните министри на Турция, Саудитска Арабия и Йордания
31.05.2024 Израел предложи "всеобхватно" споразумение за прекратяване на огъня 
Още новини от Международни новини:
Европа е готова да спре забраната за колите с бензинови двигатели...
Гръцките власти излязоха с предупреждение
Земетресение със сила 3,7 стресна Анкара
Рестрикциите по гръцките пътища: Ще се разделите с 1500 евро и кн...
Изборите в Кьолн: Списъците били объркващи и сложни, а това забав...
Telegram се срина в целия свят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).