Молдова преименува молдовския език на румънски

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:55 / 16.03.2023
662
Парламентът на Молдова гласува днес закон, съгласно който изразът "молдовски език“ ще бъде заменен с израза "румънски език“ в цялото законодателство на Република Молдова, предаде агенция Молдпрес, цитирани от БТА.

Стъпката има за цел да разреши разгорещения спор за това дали езикът, който се говори в страната, е "молдовски" или "румънски".

Законопроектът е приет съгласно решение на Конституционния съд от 2013 г., посочва Молдпрес. Против законопроекта бе проруската комунистическа партия, отбелязва АП. Управляващата Партия на действието и солидарността внесе този законопроект, за да приведе законодателството в съответствие с решението на Конституционния съд, съгласно което декларацията за независимост на Молдова, определяща румънския език за официален език на страната, има по-голяма правна тежест от конституцията.

В срок от 30 дни от влизането в сила на закона държавните органи, компетентни да приемат, одобряват или издават нормативни актове, ще направят необходимите изменения. Същевременно националният празник "Нашият език" вече ще се нарича "Румънски език". Ще бъдат заменени и изрази като "официален език“, "държавен език“ и "майчин език“, информира Молдпрес.

Депутатите комунисти и социалисти издигнаха лозунги в парламента, за да изразят несъгласието си със закона, посочва АП.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).