НАТО: "Ислямска държава“ е отговорна за тероризма по целия свят, опасността е навсякъде

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
17:19 / 12.01.2017
2163
"Ислямска държава" (ИД) е отговорна за терористични нападения по целия свят, трябва да бъдем предпазливи, опасността съществува навсякъде. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в централата на алианса в Брюксел, предаде bTV.

ИД се опитва да се установи в Афганистан. Мисля, че трябва да останем в Афганистан много дълго - колко точно, това ще зависи от събитията на място, добави той. Столтенберг отбеляза, че ИД губи територия в Сирия, а иракските сили за сигурност печелят терен в Ирак. ИД е в отбранителна позиция, обобщи той. Трябва да стабилизираме държавите, от които произхожда тероризмът, те трябва сами да бъдат способни да противодействат, допълни генералният секретар.

Вярвам, че новата американска администрация ще остане обвързана с НАТО, получих такива уверения от новоизбрания президент Доналд Тръмп - той ясно заяви, че САЩ остават с НАТО, защото алиансът е важен за Вашингтон и за Европа, заяви Столтенберг в отговор на въпрос.

Не виждаме пряка заплаха от Русия за нито една държава от НАТО. Целта ни не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, защото нападението срещу една държава от пакта ще задейства чл. 5 от договора от Вашингтон, посочи генералният секретар.

Той съобщи, че се наблюдават кибератаки срещу много държави от НАТО. Външно влияние над национални избори е неприемливо. Помагаме на държавите от алианса да се защитят, имаме екип, който може да бъде изпратен в държава, която има проблеми, добави той.


Виж коментарите (2)

Още по темата (98):
13.10.2017 Командир на ИДИЛ арестуван в София
12.10.2017 Убиха Бялата вдовица на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
10.01.2017 Ислямисти стават германци с български шофьорски книжки
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).