На този ден в историята: Аполо 13 се завръща успешно на Земята

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
17:43 / 17.04.2023
579
На 17 април 1970 година Аполо 13 се завръща на Земята. Това е първият космически кораб, който успява да се завърне на успешно на Земята, след като претърпява авария извън земната орбита.

На 11 април стартира третата мисия за изпращане на космически кораб на Луната. Екипажът на мисията се съставен от Джеймс Ловел, Джон Суигърт и Фред Хейз.

Експедицията до Луната започва нормално, но два дни по-късно, след като корабът е на 200 000 мили от земната орбита, възниква проблем с втория резервоар за кислород. Суигърт докладва на земното командване за възникналия проблем. Именно от този рапорт остава популярният израз, известен и до ден-днешен: "Хюстън, имаме проблем“.

Установено е, че нормалното подаване на кислород, електричество и вода е повредено.

Ръководителите на мисията взимат решение експедицията до Луната да бъде прекратен. Целта е била да се намери начин как да бъдат спасени астронавтите. Въпреки това обаче, корабът обикаля около Луната преди да се завърне обратното към Земята.

Пътуването към земната орбита е дълго, студено и изморяващо. Задачата на астронавтите и на земния екип е усложнена от липсата на нормално подаване на кислород и от загубата на гориво за кораба. Навигацията на летателния апарат също става трудна за контролиране. Направени са множество сложни маневри и корекции в маршрута.

Въпреки всички тези трудности обаче, летателният апарат бива приземен успешно на 17 април. Космонавтите успяват да кацнат в Тихия океан.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Проблем със смартфоните на iPhone причини много главоболия 
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).