Над 30 000 души наблюдаваха пълното слънчево затъмнение от Австралия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:41 / 20.04.2023
660
Днес беше незабравим ден за хиляди хора - ловци на природни явления. От една малка част в северозападната част на Австралия беше възможно да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Това каза специално за "Фокус“ доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен.

Български екип от Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките, сред които и доц. Петров успя да заснеме затъмнението и  да направи своите експерименти от околностите на град Ексмаут, Австралия.

Този проект е финансиран от Фонд научни изследвания на Министерството на образованието и науките.

"Времето беше на страната на всички посетили този отдалечен и до някъде откъснат от света район на Австралия. Над 30 000 човека бяха на това трудно логистично място. След едно силно ветровито начало на слънчевия изгрев, всички станаха свидетели на едно от най-прекрасните природни явления. За съжаление само 1 минута продължи пълната фаза на затъмнението, но с успех и за нашият български екип, каза още доц. Петров.

Снимки може да видите в галерията ни. 

Нели ГЕРГЬОВСКА

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta
Отиде си емблематичен холивудски актьор
Първите туристи в Гърция останаха неприятно изненадани от високит...
Земетресение близко до България
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).